Gemeente Breda

World Trade Center Breda stap dichterbij

Klik hier voor vergroting.

WTCAssociation_Logo_small.gif

De vestiging van een World Trade Center in Breda is weer een stap dichterbij.
Uit de marktverkenning die de Gemeente Breda en initiatiefnemer IPMMC Vastgoed hebben laten verrichten blijkt dat er voldoende markt is in Zuidwest Nederland voor een WTC concept.

Bovendien heeft IPMMC vandaag officieel de licentie ontvangen van de World Trade Center Association in New York. Wethouder Els Aarts van Economische zaken: "Een Bredaas WTC zou een enorme impuls geven aan de ambities van Breda om een internationale stad te worden. Het stimuleert de internationale handel en biedt een ontmoetingsplaats voor het internationale bedrijfsleven. Het stationsgebied is daarvoor de ideale plek".

IPMMC heeft het rapport vandaag aangeboden aan burgemeester Van der Velden van Breda.

Beide partijen hebben afgesproken om nu verdere afspraken te maken over onder meer locatie en voorwaarden in een
samenwerkingsovereenkomst.

Uitkomsten haalbaarheidsonderzoek

Het onderzoek is verricht door het bureau Buck Consultants uit Den Haag. En richtte zich op drie vragen:

Hoe ziet een kansrijk WTC concept in Breda er uit? Wat zijn de doelgroepen en welke eisen stellen zij? Wat is het perspectief voor een WTC Breda?.

Belangrijk elementen in een WTC concept zijn een hoogwaardige omgeving met internationale uitstraling, optimale bereikbaarheid via het spoor, toegang tot het wereldwijde WTC-netwerk, een internationale businessclub en de organisatie van lezingen en congressen. Doelgroepen zijn expansieve Westbrabantse bedrijven, buitenlandse bedrijven en Beneluxeerders, ambitieuze doorstarters en non-profitorganisaties die bij de WTC doelstellingen passen.

Het blijkt dat 85 % van de respondenten (zeer) positief is over de mogelijke realisatie van een WTC. De verwachting is dat het een gunstige uitstraling heeft op het imago van de stad en dat het extra bedrijven zal trekken. 55 % van de geïnterviewden die binnen 3 jaar willen verhuizen, zegt dan waarschijnlijk voor WTC Breda te kiezen in de verwachting dat het goed is voor de uitstraling van hun bedrijf en voor internationale contacten.

De beoogde locatie in het Stationsgebied wordt door 89 % van de respondenten als zeer positief gezien in verband met de HSL. Er bestaat wel zorg over de bereikbaarheid per auto en de parkeermogelijkheid.

Op basis van de respons denkt het WTC aan een bouwvolume van 4000 tot 5000 m2. Bij gebleken succes kan een tweede fase gestart worden.

Meer over IPMMC Vastgoed

IPMMC Vastgoed is een 100% dochter van AM. Het bedrijf heeft ervaring op het gebied van onderscheidende vastgoedobjecten. Zo is IPMMC Vastgoed onder meer betrokken bij Beurs WTC in Rotterdam, Holland Casino in Utrecht en het Nieuw Fries museum in Leeuwarden. Moedermaatschappij AM heeft betrokkenheid bij diverse ontwikkelingen in Breda, onder meer de gerealiseerde ontwikkeling van het Chassé Park en het Wagemakerspark en de herontwikkeling van de Drie Hoefijzerslocatie in Via Breda.

Vervolgtraject

De Gemeente Breda en IPMMC Vastgoed gaan de komende tijd verder praten over de voorwaarden, mogelijkheden en locatie. Deze besprekingen moeten uitmonden in een samenwerkingsovereenkomst.

Breda, 17 februari 2009