Senternovem

17-02-2009 | STASIS laat bedrijfssystemen met elkaar communiceren

Probleemloos informatie uitwisselen, dat kunnen bedrijven en organisaties in de toekomst door het KP6-project 'Software voor Ambient Semantic Interoperable Services' (STASIS). Kan dat nog niet dan? In feite gebeurt het al wel. Consultants bedenken voortdurend oplossingen om documenttypes met elkaar te verbinden. Maar STASIS werkt aan een structurele en goedkopere oplossing om bedrijfsdocumenten uit te wisselen.

Bestellingen worden meestal uitgeprint en per post toegestuurd waardoor ze door de ontvangende partij weer ingevoerd moeten worden in hun eigen computersysteem. Twee overbodige handelingen indien de zender de bestelling elektronisch naar u toe zou sturen en deze automatisch in uw computer wordt opgenomen. Tegenwoordig vormen niet de kosten van hardware, software of communicatie de grootste barrière om elektronisch zaken te doen; het leveren van informatie aan potentiële partners in een formaat dat hun systeem begrijpt, dát is eerder een probleem. Bedrijven maken gebruik van diverse administratieve systemen die niet of moeilijk met elkaar communiceren

Stuart Campbell "Medewerkers van bedrijven zijn met name bekend met de `taalkundige constructies' van eigen documenten; met de `zichtbare' terminologie aan de voorzijde van het document, zoals adres, ordernummer en orderbedrag, zegt Stuart Campbell, STASIS-projectleider namens het Nederlandse ICT-bedrijf TIE. "Men weet minder van de technische (achter)kant van de documenten. Zo worden momenteel bij de koppeling van bijvoorbeeld EDI- en XML-documenten kostbare consultants ingeschakeld. Een systeem dat de bedrijfsdocumenten naadloos verbindt, zonder afhankelijk te zijn van consultants en dat financieel aantrekkelijker is, zou ideaal zijn."

Systemen die met elkaar praten
In het project STASIS werken een aantal bedrijven en kennisinstellingen in een consortium samen aan de oplossing. Ze onderzoeken en ontwikkelen de Workbench, een systeem dat ervoor moet zorgen dat verschillende systemen probleemloos met elkaar communiceren. STASIS is een door de Europese Commissie goedgekeurd project onder het Zesde Kaderprogramma (KP6) en beschikt over een budget van 4 miljoen euro.

Hoe werkt de Workbench? Stel: bedrijf A en bedrijf B werken met verschillende typen bedrijfsdocumenten. Om informatie te kunnen uitwisselen moeten de verschillende termen die deze documenten bevatten systematisch met elkaar worden vergeleken. Als beide bedrijven al eerder berichten hebben uitgewisseld met bedrijf C, wordt de informatiekoppeling eenvoudiger: de gebruikte terminologie die is verzameld bij communicatie met bedrijf C kan worden `hergebruikt' voor de koppeling van documenten van bedrijf A en B. Het voordeel hiervan wordt groter naarmate meer bedrijven de STASIS-Workbench gaan gebruiken.

Gebruik in praktijk toetsen
De Workbench wordt getest bij zes internationale partners binnen het project, zoals universiteiten, commerciële bedrijven en brancheorganisaties. Deze partners werken aan de ontwikkeling van eigen proefapplicaties, die het gebruik in de praktijk toetsen. De pilot van het project draait met name in de Europese en Chinese meubelindustrie en de automotive. "Deze sectoren vormen ideale testomgevingen voor STASIS", licht Campbell toe, "vooral omdat ze worden gekenmerkt door diverse infrastructuren en dataformaten. Uiteindelijk is STASIS bestemd voor diverse gebruikers, van MKB-bedrijven tot multinationals."

Campbell noemt de samenwerking met de verschillende partners `inspirerend en leerzaam': "Vanzelfsprekend streven de verschillende partners ernaar de Workbench in te zetten voor de ontwikkeling van `echte' producten en services. De `spirit' die tijdens dit onderzoeks- en ontwikkeltraject is ontstaan, is heel waardevol. Inmiddels zijn diverse (sub)netwerken en partnerships ontstaan. Dit project kan niet anders dan succesvol worden."

Meer weten? Kijk dan op www.stasis-project.net en www.tiekinetix.nl.

Foto: Stuart Campbell, STASIS-projectleider namens het Nederlandse ICT-bedrijf TIE