Gemeente Elburg


Bijlage vergaderverslag dd: 2 februari 2009

Verslag van bijeenkomst van een drietal jeugdigen met drie leden van de WMO raad op 2 feb. 2009. De discussie had als start de stelling: jongeren zitten liever thuis op de bank bij de ouders. Uit het hierop volgende gesprek bleek dat:

1. De jeugd zit ook wel thuis, maar gaat ook wel de hort op, dat kan afhankelijk zijn van de situatie thuis, de school en vrienden( groepen) en de leeftijd. 16 jaar= mogelijkheid van brommers, 18 jaar = leeftijd voor het rijbewijs. Werken of niet werken( verdienen van geld) maken allemaal verschil. Conclusie er is geen homogeen gedrag.

2. Wat algemeen gemist wordt is een Jeugdsoos waar jonge en wat oudere jeugd naar toe kan.
3. De huidige " keten", hangplekken en ander bijeenkomsten hebben een slechte naam ( drank en drugs) en worden door veel ouders verboden, hierdoor is het gevoel ontstaan dat er in Elburg: niets te doen is.
4. Regulier vervoer tussen Elburg en ´t Harde wordt als een gemis gevoeld.
5. De Buurthuizen zouden een rol kunnen vervullen bij het opzetten van een Jeugdsoos. Ieder zag de noodzaak van deskundige leiding en goede voorlichting aan ouders om een jeugdsoos tot een succes te maken. Ervaringen uit het verleden geven aan dat er maar een paar incidenten hoeven te zijn om een slechte naam te krijgen, maar het leek een goede gedachte in ieder geval de jeugdsoos weer te starten.

Gesprek met jongeren, 2 februari 2009, tijdens de vergadering van de WMO raad.

Uit het gesprek kwamen de volgende punten naar voren.


1. Om Elburgse jongeren die elders studeren terug te krijgen naar Elburg is het nodig dat er hoogwaardige arbeidsplaatsen in de regio zijn/komen en dat er betaalbare starterwoningen zijn.

2. Het vervoer tussen 't Harde en Elburg is voor jongeren belangrijk: treinstation en aantrekkelijke uitgaansgelegenheid. Is het mogelijk om een soort MEMOVE-bus voor jongeren in te stellen?

3. Geen behoefte aan door gemeente gemaakte J.O.P.'s.
4. Activiteiten rond jaarwisseling: heel goede zaak, continueren.
5. Er is in de gemeente Elburg (te) weinig te doen voor de groep van 12 t/m 16 jaar. Jongeren die het thuis niet zo goed hebben getroffen gaan de straat op vinden daar geen bezigheid, worden vervelend en gaan voor problemen zorgen. Deze groep moet op hulp en aandacht kunnen rekenen.

6. Drankketen worden gezien als heel goede voorzieningen.