Gemeente Elburg

in Cultuurpact Veluwe

Naamswijziging Gebiedsgericht Cultuurbeleid in Cultuurpact Veluwe

Vanaf 1 januari werken alle Gelderse gemeenten samen om eigen Regionale Cultuurprogramma's te ontwikkelen. De provincie stelt hiervoor EUR 0,24 per inwoner beschikbaar. Tot nog toe werd er in drie regio's op die manier samengewerkt: Achterhoek, Rivierenland en de Veluwe. Deze samenwerking is zo succesvol dat ook de regio's Nijmegen en Arnhem vanaf 1 januari deze werkwijze zullen overnemen.

De samenwerkingsverbanden presenteren zich vanaf 1 januari die datum onder de naam Cultuurpact, met als toevoeging de naam van de regio. De nieuwe naam vervangt de tot nu toe gebruikte benaming Gebiedsgericht Cultuurbeleid.

Meer geld van provincie in regionale cultuur

Vanaf 1 januari werken alle Gelderse gemeenten samen om eigen Regionale Cultuurprogramma's te ontwikkelen. De provincie stelt hiervoor EUR 0,24 per inwoner beschikbaar. Tot nog toe werd er in drie regio's op die manier samengewerkt: Achterhoek, Rivierenland en de Veluwe. Deze samenwerking is zo succesvol dat ook de regio's Nijmegen en Arnhem vanaf 1 januari deze werkwijze zullen overnemen.

Het doel van de programma's is om cultuur in de regio's te stimuleren. De afgelopen jaren leidde dit al tot tientallen activiteiten en projecten. Binnen de regio's kiezen de gemeenten de projecten die gestimuleerd worden. Projecten zijn bijvoorbeeld gericht op cultuurtoerisme, cultuurparticipatie of cultuureducatie. Alleen de vier grote steden zelf doen hier niet aan mee.

De Regionale Cultuurprogramma's voor de twee nieuwe regio's zijn op dit moment in de maak. In januari 2009 zetten gemeenten en provincie hun handtekening onder de nieuwe programma's.

Cultuurpact

De samenwerkingsverbanden presenteren zich vanaf 1 januari die datum onder de naam Cultuurpact, met als toevoeging de naam van de regio. De nieuwe naam vervangt de tot nu toe gebruikte benaming Gebiedsgericht Cultuurbeleid. Gedeputeerde Hans Esmeijer, verantwoordelijk voor het provinciale cultuurbeleid: "Cultuurpact drukt veel beter uit waar de samenwerking voor staat: een samenwerkingsverband van gemotiveerde deelnemers die samen de schouders zetten onder cultuur in de regio's. Het gaat om samenwerking en dwarsverbanden."

KCG Gelders Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur coördineert Cultuurpact en levert de kennis voor de ontwikkeling en uitvoering van projecten. KCG wordt gesubsidieerd door de provincie Gelderland.

Cultuurpact Veluwe

De twee regio's Noord-Veluwe en West-Veluwe, respectievelijk actief sinds 2001 en 2007 gaan vanaf 1 januari 2009 samen verder als Cultuurpact Veluwe. De afgelopen jaren heeft het culturele leven in de beide regio's een flinke impuls gehad met projecten als Verborgen Schatten, DansLokaal West-Veluwe, Op Avontuur met... en Cult4you. In het Regionaal Cultuurprogramma 2009-2012 leggen de gemeenten en provincie vast hoe men dit succes wil voortzetten. De speerpunten zijn cultuurtoerisme, cultuurparticipatie en cultuureducatie. Daarbinnen gaat de aandacht met name uit naar kinderen, jongeren en toeristen/recreanten. Mensen met een beperking worden actief bij het culturele leven betrokken.

Cultuurpact Veluwe is een samenwerkingsverband van de gemeenten Barneveld, Elburg, Epe, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Heerde, Nijkerk, Nunspeet, Oldebroek, Putten, Scherpenzeel en provincie Gelderland. Cultuurpact Veluwe wordt uitgevoerd door KCG. Het samenwerkingsverband heeft als doel het culturele klimaat te versterken en regionaal cultuurbeleid te bevorderen. Daartoe zet KCG haar kennis, netwerk en ervaring in om bovenlokale projecten op het gebied van kunst, cultuur en cultureel erfgoed te initiëren en samenwerking in het culturele veld te bevorderen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met provincie Gelderland, dhr. J. Veddder, j.vedder@prv.gelderland.nl of 026 - 359 92 07.

Cultuurpact Veluwe logo
laatst gewijzigd: 17-02-2009 | print deze pagina print deze pagina | download document: Naamswijziging Gebiedsgericht Cultuurbeleid in Cultuurpact Veluwe |