Gemeente Onderbanken


Website www.ontkluizingrodebeek.nl gelanceerd

Tijdens een goed bezochte informatieavond 16 februari 2009 is de website www.ontkluizingrodebeek.nl gelanceerd. Op deze website staat de informatie over het openmaken van de Rode Beek in de kern van Schinveld over een afstand van 800 meter.

Op de site is ook een animatie te zien van hoe de nieuwe situatie er ongeveer uit komt te zien. Gemeente Onderbanken en Waterschap Roer en Overmaas en zijn uitvoeringsorganisatie Waterschapsbedrijf Limburg werken samen in het project âOntkluizing Rode Beek kern Schinveldâ.

Â

lancering website

Wethouder Stevelmans en Peter Notten (Waterschap Roer en Overmaas) lanceren website

Â

Natuurlijke verbindingsweg
Dit project bestaat uit twee fasen. De eerste fase bestaat uit het vergroten en verplaatsen van een regenwaterbuffer in het Burgemeester Adamspark. De tweede fase start in de tweede helft van 2009 met het daadwerkelijk openmaken van de Rode Beek in de kern van Schinveld. Met het openmaken van de Rode Beek willen de drie partijen een natuurlijke verbindingsweg voor planten en dieren via de beek herstellen, wateroverlast voorkomen, de omgeving verfraaien en daarmee een aangename leefomgeving creëren. De plannen om de Rode Beek weer terug te brengen in het straatbeeld van Schinveld bestaan al sinds 2005.

Â

Beken spelen een belangrijke rol als natuurlijke verbindingsweg voor planten en dieren. Deze rol is door de provincie ook aan de Rode Beek toegekend. Vanaf de Brunssumerheide tot aan de monding in de Maas rijgt zij natuurgebieden aaneen. Waar nodig heeft het Waterschap Roer en Overmaas de beek daarvoor uit zân betonnen bedding gehaald of weer laten slingeren door het landschap, zoals recent tussen Brunssum en Schinveld en tussen Schinveld en Gangelt. In de toekomst gebeurt dat ook samen met de Duitse buren richting Sittard.

Â

Samenwerken loont
Na overleg en meespraak van bewoners zijn de plannen aangepast en gaat het werk in 2009 van start. Door samen te werken, zijn er voordelen voor de drie partijen en inwoners van Schinveld: één keer een sleuf in de grond, één keer bemalen en één directievoering. De gemeente moest het stamriool vervangen en de infrastructuur aanpassen, het waterschap wil de Rode Beek boven de grond halen en het waterschapsbedrijf wilde het transportriool vergroten. De kosten bedragen rond de 7 miljoen euro. Waterschap Roer en Overmaas en zijn uitvoeringsorganisatie Waterschapsbedrijf Limburg betalen hiervan ongeveer ⬠4,5 miljoen, de gemeente Onderbanken rond de ⬠3 miljoen. Verder ontvangen de partijen twee ton subsidie van de Provincie Limburg en ook nog bijdragen van het Rijk en het Cultuur en Bouwfonds.

Â