Werkgeversvereniging AWVN

Niet gespecificeerde vaste kostenvergoeding

Datum: 16 februari 2009

Niet gespecificeerde vaste kostenvergoeding behoort in geheel tot loon Een besloten vennootschap (BV) kende haar directeur - enig aandeelhouder - een vaste onkostenvergoeding toe. Na cassatie oordeelde Hof Den Haag dat de onkostenvergoeding tot het loon behoort, behalve het gedeelte dat ziet op de vergoeding van het stallen van de aan de directeur door de BV ter beschikking gestelde auto in de garage thuis.
De Hoge Raad oordeelt in deze zaak nu dat alle door de BV verstrekte vaste kostenvergoedingen tot het loon behoren, omdat deze niet vooraf of uiterlijk bij de betaling ervan naar aard en veronderstelde omvang waren gespecificeerd. Het (deels) andersluidende oordeel van Hof Den Haag vindt de Hoge Raad onjuist.

Commentaar AWVN
Deze uitspraak van de Hoge Raad bevestigt nog eens dat bij de toekenning van een vrijgestelde vaste kostenvergoeding, voldaan moet zijn aan de per 1 januari 1997 ingevoerde wettelijke voorwaarde dat de vergoeding per kostencategorie naar aard en omvang van de kosten is gespecificeerd. Voor een goede onderbouwing, blijkt in de praktijk dat aan een steekproef niet valt te ontkomen.