UMC Utrecht


Plaquette voor prof.dr. Hugo Tempelman

Visiting professor aan de Universiteit Utrecht prof.dr. Hugo Tempelman krijgt in november van dit jaar de Martin Buber-Plaquette 2009 uitgereikt. Deze onderscheiding valt jaarlijks tijdens het internationale cultuur- en wetenschapsfestival Euriade te beurt aan personen die zich op bijzondere wijze voor de medemens inzetten. De toekenning van de Martin Buber-Plaquette is op 17 februari tijdens een persconferentie in het conferentieoord Rolduc te Kerkrade bekend gemaakt.

Professor dr. Hugo Tempelman is visiting professor aan de Universiteit Utrecht op het gebied van `Education and Health Care in Resource-Poor settings', aan de faculteit Sociale Wetenschappen en aan het UMC Utrecht. Sinds 2001 is er een samenwerkingsverband tussen het Ndlovu Medical Centra (NMC) in Elandsoord, Zuid-Afrika en de Universiteit Utrecht. Studenten van de faculteit Sociale Wetenschappen doen onderzoek binnen gezondheidsprojecten bij dit centrum. Ook vanuit het UMC Utrecht, met name de afdeling Interne Geneeskunde, zijn er frequente contacten met het NMC. De samenwerking tussen het Ndlovu Medical Centra en de Universiteit Utrecht is vanuit de universiteit door prof.dr. Adri Vermeer opgestart en is in december 2006 gecontinueerd en uitgebreid met het instellen van het visiting professorship voor Hugo Tempelman.

Martin Buber-Plaquette
De Stichting Euriade reikt dit jaar voor het 7e jaar de Martin Buber-Plaquette uit. Martin Buber (1878-1965) was filosoof, schrijver, bijbelkenner en psycholoog en een van de allergrootste kenners van de joodse literatuur en traditie. Mede vanwege zijn inspanningen voor de vrede tussen Joden en Arabieren ontving Buber vele prijzen, waaronder de Goetheprijs en de Erasmusprijs. Vorig jaar namen oud-president van de Sovjet Unie, Michail Gorbatsjov en zijn dochter Irina Michailovna Virganskaia de plaquette in ontvangst. In 2007 ging de prestigieuze prijs naar het Somalische fotomodel Waris Dirie, die zich inzet voor de bestrijding van genitale verminking bij vrouwen en meisjes.

Hugo en Liesje Tempelman
In november 2008 stonden Hugo en zijn vrouw Liesje Tempelman ook al in de spotlights met de uitreiking van de Platinum Impumelelo Award en de CPSI Award. De beide prijzen onderstrepen de vernieuwende visie op de hulp aan mensen in de townships. Ndlovu Trust wordt door het Impumelelo Innovative Award Trust aangemerkt als het meest innovatieve programma ter bestrijding van armoede en gemeenschapsontwikkeling. dinsdag 17 februari 2009