Oprichtster Liliane Fonds overleden

17/02/2009 14:28

Liliane Fonds

Liliane (Lieke) Brekelmans-Gronert, oprichtster van het Liliane Fonds, is op 16 februari op 79-jarige leeftijd overleden. Samen met mensen ter plaatse geeft het Liliane Fonds al bijna 30 jaar kleinschalige hulp op maat aan kinderen en jongeren met een handicap in ontwikkelingslanden.

Als Liliane Brekelmans, geboren op Sumatra, in 1976 voor het eerst in 40 jaar terug is op haar geboorte-eiland, ontmoet ze daar een jonge Indonesische die net als zijzelf door jeugdpolio een handicap heeft aan haar benen. Ze beseft dat armoede de belangrijkste oorzaak is van het verschil tussen haar eigen zelfstandigheid en de afhankelijkheid van Agnes. Terug in Nederland doen Liliane en haar man Ignaas (1925 -2004) een beroep op een aantal ontwikkelingsorganisaties om het meisje te helpen met een naaimachine waarmee ze zelf de kost kan verdienen. Als blijkt dat geen enkele organisatie zich bezighoudt met individuele hulp, gaan ze zelf sparen, geholpen door een handvol vrienden en familieleden. Als ze 100 gulden (45 euro) bij elkaar hebben, gaat het geld naar de zusters waar Agnes verblijft. Die kopen er een naaimachine van, waar behalve Agnes ook andere meisjes met een handicap op leren werken.

Intussen liggen er alweer nieuwe hulpaanvragen. Het sparen houdt niet meer op. In 1980 wordt het Liliane Fonds een officiële stichting. In dat eerste jaar krijgen 14 kinderen hulp, in 2008 zijn dit er 81.107.

In 1988 stoppen Liliane en Ignaas met hun dagelijkse werk voor het Liliane Fonds. Terwijl anderen hun werk voortzetten, blijven ze op afstand de ontwikkeling van hun geesteskind volgen. Liliane is wars van het eerbetoon dat haar soms ten deel valt. De enige prijs die diepe indruk op haar maakt, is de Wateler Vredesprijs die 'haar' Liliane Fonds in 2001 ontvangt. De erkenning dat het Liliane Fonds bijdraagt aan de wereldvrede door recht te doen aan misschien wel de meeste kwetsbare kinderen op aarde, was voor Liliane Brekelmans-Gronert een teken dat haar boodschap werd begrepen.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.lilianefonds.nl