Vrije Universiteit Amsterdam meer

`Ik vraag veel van mensen, maar geef ze vertrouwen terug'

Margreeth van der Meijde nieuwe directeur van nieuw instituut

12 februari 2009

Bedrijfskundige Margreeth van der Meijde is sinds 1 oktober directeur van het Instituut voor Onderwijs en Opleiden (IOO). Een nieuwe naam binnen VUmc voor een nieuw gecreëerde functie. Eigenlijk is ook het instituut nieuw; want de academische opleidingen en de Amstel Academie gaan nu echt samen verder. Tijd voor een nadere kennismaking met Van der Meijde en het IOO.

Margreeth vd Meijde nieuwe directeur IOO Foto: Digidaan Margreeth van der Meijde begon haar loopbaan in 1987 als verloskundige. In de jaren daarna verlegde zij haar werkveld steeds meer naar het bestuurlijke vlak, met 'de zorg' als gemeenschappelijke noemer. Haar opleiding tot bedrijfskundige volgde zij in Londen en Moskou van 2003 tot 2005. Toen zij begin 2008 voor een interimklus bij VUmc terechtkwam, vroeg Wim Stalman haar om te blijven en directeur te worden van het IOO. Een nieuwe functie voor een nieuw instituut.
Van der Meijde: "Er is nu één opleidingsdomein met verschillende merken." Want Amstel Academie bijvoorbeeld, blijft gewoon Amstel Academie heten. Het is een sterk merk in de markt, legt Van der Meijde uit en dat moet je koesteren. Belangrijk doel is het zichtbaarder maken van VUmc. "Kennis maakt ons beter, is ons credo. We maken dat waar door een hoog niveau van onderwijs en opleiden te bieden. We hebben een heel aantrekkelijk profiel, dat mogen we nog meer in de etalage zetten."
Ander doel van het samengaan van de academische opleidingen en de Amstel Academie is het bereiken van synergie. "Op verschillende afdelingen gebeurt aan de achterkant hetzelfde, dan moet het mogelijk zijn om taken te bundelen en meer voordeel te behalen dan wanneer we als aparte onderdelen functioneren."

Trots op hun werk
Naast het ontwikkelen van haar meerjarenbeleidsplan is Van der Meijde de afgelopen maanden druk geweest met het bezoeken van alle afdelingen binnen VUmc en het volgen van onderwijs. Het enthousiasme waarmee de medewerkers bij VUmc zich van hun taak kwijten, heeft haar getroffen. "Mensen zijn trots op hun werk. Dat vind ik ook heel terecht, want er wordt hier een prachtig onderwijsaanbod geboden. Kijk naar de nieuwe bachelor en master, met veel aandacht voor zelfreflectie van de toekomstige arts. Ik vind dat we dat nog meer mogen uitdragen. Het is in deze tijd noodzakelijk om goed voor het voetlicht te brengen wat je doet en welke kwaliteit je biedt. Patiënten, maar ook studenten kiezen immers voor ons op basis van wat men van ons vindt en waar wij voor staan."
Wat ook opviel tijdens de bezoeken is de enorme openheid van de mensen die bij VUmc werken. "Er is geen angst om te laten zien wat zij doen. Terwijl we door de buitenwacht niet als een bijzonder open organisatie worden gezien."

Herschikken van taken
Er is al heel veel ontwikkeld in de aanloopfase van het nieuwe instituut, vindt Van der Meijde. Nu is het tijd om dat allemaal in een nieuwe structuur onder te brengen. "Ik ben druk bezig met het herschikken van taken en het benoemen van mensen op de nieuwe portefeuilles."
Daaraan ten grondslag ligt een eerste blauwdruk van een meerjarenvisie op het medisch opleidingscontinuüm, dat Van der Meijde recentelijk aan de raad van bestuur presenteerde. "Ik wil met het IOO bereiken dat VUmc zichzelf nadrukkelijk in de maatschappelijke context plaatst, door te kijken naar wat de maatschappij nodig heeft. Nieuwe functies als de nurse practitioner en physician assistent kunnen bijvoorbeeld carrièreperspectief bieden aan verpleegkundigen. Met zoveel spelers op een stadscampus kunnen we een aantrekkelijk opleidingsprofiel neerzetten op het gebied van de gezondheidszorg. Zo zetten wij onszelf aantrekkelijk in de markt."
Het managen van veranderingen gaat niet zonder weerstand, weet Van der Meijde. Gelukkig heeft ze vóór VUmc bij andere organisaties soortgelijke processen gemanaged. "Ik heb heel veel vertrouwen in mensen en de processen die je met elkaar doormaakt. Communicatie is wat mij betreft een toverwoord. Ik geloof dat je als dat nodig is altijd weer moet uitleggen waarom je een bepaalde beslissing neemt. Ik vraag wel veel van mensen, maar ze krijgen er mijn vertrouwen voor terug.

Fotobijschrift: Margreeth van der Meijde: 'Er wordt hier een prachtig onderwijsaanbod gepresenteerd'

Ellen Kleverlaan
bron: Tracer