PvdA Europees parlement


Verkoopverbod illegaal hout

17 februari 2009

Illegaal gekapt tropisch hout zou met ingang van 2011 niet meer in de EU verkocht mogen worden. Dat stelt de milieucommissie in het Europees Parlement vandaag voor. PvdA-europarlementariƫr Dorette Corbey vindt dit een ferme maar de enige juiste beslissing.

De kap van tropische bossen is verantwoordelijk voor 20 procent van de wereldwijde broeikasgasuitstoot en het achteruithollen van biodiversiteit. Van de totale kap is 20 tot 40 procent illegaal en veel hardhout wordt naar klanten in Europa gesmokkeld. Corbey: "De milieucommissie wil dat verkopers van hout kunnen aantonen dat hun product op legale wijze is gekapt. Deze verplichting geldt voor de hele verkoopketen dus inclusief tussenhandelaren. Zo wordt ontduiking van de regels lastig."

De Europese Commissie wil voorlopig veel minder ver gaan dan het Europese Parlement en de verkoop van illegaal hout slechts ontmoedigen en niet verbieden. Corbey: "Het Commissievoorstel is te slap, we moeten onmiddellijk stoppen met het gedogen van illegaal hout."