Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Maria van der Hoeven opent biomassacentrale Twence

Door het planten van een walnotenboom heeft minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken gisteren, 16 februari, de nieuwe Biomassa Elektriciteits Centrale (BEC) geopend bij Twence Afval en Energie in Hengelo. De walnotenboom staat symbool voor duurzaamheid. In haar toespraak wees de bewindsvrouw erop dat de BEC een belangrijke bijdrage levert aan het realiseren van de duurzaamheidsdoelstelling van het kabinet voor 2020. Het kabinet is veel gelegen aan investeringen in duurzaamheid. Om die reden hebben de ministeries van Economische Zaken en Volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieu recent een aantal subsidieprogramma's gelanceerd om de innovatie op het gebied van duurzame energie te stimuleren.

Twence-directeur Jan Rooijakkers gaf aan dat een bedrijf als het zijne zeker wil investeren in de productie van duurzame energie, bijvoorbeeld warmte, maar dat de overheid ook een steentje bij moet dragen om deze projecten bedrijfseconomisch haalbaar te maken. De overheid zou het opzetten van een warmtenet in Nederland moeten stimuleren.

Peter den Oudsten, voorzitter van de Regio Twente, wees erop dat Twence niet alleen een belangrijke partner is voor de Twentse gemeenten op het gebied van duurzaamheid, maar dat projecten als de BEC ook een impuls geven aan de Twentse economie en de innovatiekracht. Hij bepleitte dat juist in deze periode van crisis de overheid investeringen in duurzaamheid stimuleert.

BEC
De BEC verwerkt per jaar 140.000 ton biomassa, voornamelijk sloop- en ander afvalhout en de houtige delen die overblijven bij de compostering. De centrale produceert per jaar voldoende elektriciteit om de huishoudens in een stad als Hengelo te voorzien van groene stroom. Daarnaast bereikt de centrale een besparing op aardgas van 38,4 miljoen kubieke meter per jaar. De bereikte CO2-reductie bedraagt 69.000 ton per jaar.

Twence in het kort

Twence is een afvalverwerkingsbedrijf dat energie produceert. Het bedrijf verwerkt al het huishoudelijke afval en veel van het bedrijfsafval uit de regio Twente. Het afval wordt veilig en volgens de laatste stand van de techniek gescheiden, geschikt gemaakt voor hergebruik, gecomposteerd, verbrand of - als het niet anders kan - gestort. In 2007 passeerde 830.000 ton afval de weegbrug op de locatie Boeldershoek. Ruim 90% daarvan werd omgezet in grondstoffen, bouwstoffen en energie.

Twence met zijn hoofdvestiging aan de A35 tussen Hengelo en Enschede, is een groeiend bedrijf waar ruim 200 mensen werken. De Twentse gemeenten zijn de grootste aandeelhouder.

Twence dient het milieu en werkt aan de toekomst: toekomstige generaties moeten kunnen rekenen op een verantwoorde en betaalbare verwerking van afval.