Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Praktijkleercentrum IJsselmonde

door burgemeester Aboutaleb officieel geopend

Een combinatie van onderwijs en jongerenbuurtcentrum Het Praktijkleercentrum is een nieuwe jongerenvoorziening in de deelgemeente IJsselmonde. Overdag kunnen jongeren, die het ontbreekt aan een geschikte startkwalificatie voor de arbeidsmarkt, er een opleiding op MBO niveau volgen. En buiten schooltijd is het een buurtcentrum voor jongeren. Hiermee hebben de jongeren uit de buurten Hordijkerveld en Heindijk een eigen ontmoetingsruimte gekregen. Burgemeester Aboutaleb heeft het Praktijkleercentrum samen met de jongeren op 12 februari geopend. Het centrum is een samenwerking tussen de deelgemeente IJsselmonde en het Albeda College.

Blijven investeren
Tijdens de opening riep de burgemeester de jongeren op om al hun capaciteiten optimaal te benutten. De burgemeester vertelde de jongeren dat hij hierbij naast hen staat en wil steunen waar dat maar kan. Maar de 16-jarige die de rechtstaat niet serieus neemt, vindt mij niet naast zich, maar tegenover zich. Laat dat duidelijk zijn. Ook deed hij een appèl aan alle organisaties die met jongeren werken om hen zo nodig een tweede en zelfs derde kans te geven. Jongeren zijn het waard om in ze te blijven investeren.

Onderwijs
Het onderwijs is in handen van het Albeda College dat zij op deze locatie uitvoert volgens haar Rebound-concept. Dit concept biedt deelnemers, naast onderwijs, alles wat nodig is op het gebied van zorg, gedragstraining en wonen. Zij krijgen intensieve begeleiding van docent, coach en trajectbegeleider en worden geholpen bij het vinden van een baan of stageplaats.

Jongerenwerk
Buiten schooltijd is het Praktijkleercentrum een ontmoetingsplek voor jongeren uit de buurt. De jongeren zijn zelf verantwoordelijk voor het activiteitenaanbod. Met begeleiding van het jongerenwerk gaan ze zelf actief aan de slag. Bijvoorbeeld door samen activiteiten te organiseren waar de hele buurt plezier van heeft, het opknappen van de ruimte of het opzetten van dansworkshops. Met deze aanpak wil het Praktijkleercentrum jongeren stimuleren om hun kwaliteiten te ontdekken en motiveren om deze volop te benutten.

Pact op Zuid
Het Praktijkleercentrum is tot stand gekomen met een financiële bijdrage van het Pact op Zuid en Woonbron.