Gerechtelijke organisatie

Samenvatting van drie conclusies over de raadsman bij het politieverhoor

Den Haag, 17 februari 2009 - De advocaat-generaal bij de Hoge Raad der Nederlanden mr. G. Knigge heeft vandaag in drie aanhangige strafzaken een conclusie genomen waarin hij ingaat op de vraag of de raadsman moet worden toegelaten tot het politieverhoor. Die vraag is actueel geworden door de uitspraak van 27 november 2008 van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in de zaak Salduz tegen Turkije. Over de consequenties van deze uitspraak voor de Nederlandse strafrechtspleging bestaat grote onzekerheid. Volgens de advocaat-generaal is het van belang dat de Hoge Raad zich daarover op korte termijn uitspreekt.

De advocaat-generaal stelt zich op het standpunt dat in het arrest van het Europese Hof niet gelezen kan worden dat de raadsman het politieverhoor moet kunnen bijwonen. Het arrest heeft op die kwestie geen betrekking. Wel volgt uit dat arrest dat de verdachte de gelegenheid moet worden geboden om voorafgaand aan de eerste ondervraging door de politie met een raadsman te overleggen. De invoering van een dergelijk consultatierecht betekent een ingrijpende verandering van de tegenwoordige verhoorpraktijk. De wettelijke regeling voorziet daarin op dit moment niet.

In zijn conclusie formuleert de advocaat-generaal een aantal eisen waaraan de politie zich voortaan bij het verhoren van verdachten zou moeten houden. Dit om te voorkomen dat de afgelegde verklaringen door de rechter worden uitgesloten van het bewijs.

Het gaat om de volgende drie strafzaken:
Zaaknr. 08/02411 J, beroep in cassatie tegen de uitspraak van het hof âs-Gravenhage van 18.4.2008, advocaat: mr. W. Römelingh, Den Haag. Zaaknr. 08/03143, beroep in cassatie tegen de uitspraak van het hof Amsterdam van 20.6.2008, advocaten mr. B.P. de Boer en wijlen mr. G.P. Hamer in Amsterdam.
Zaaknr. 08/03991, beroep in cassatie tegen de uitspraak van het hof Amsterdam van 21.1.2008, advocaten mr. B.P. de Boer en wijlen mr. G.P. Hamer in Amsterdam.

De zaken staan op de rol van 14 april a.s. voor uitspraak.

Een conclusie is een onafhankelijk rechtsgeleerd advies aan de Hoge Raad.
De advocaat-generaal maakt deel uit van het parket bij de Hoge Raad. Het parket bij de Hoge Raad kan zich over een door de Hoge Raad te beoordelen zaak niet anders uitlaten dan in het kader van de conclusie en is dan ook niet in de gelegenheid tot het geven van nader commentaar.

Den Haag, 17 februari 2009

Bron: Hoge Raad der Nederlanden Datum actualiteit: 17 februari 2009 Naar boven