Vereniging Milieudefensie


Milieudefensie blij met EU-stemming fout hout

Amsterdam, 17 februari 2009 - Milieudefensie is blij dat de milieucommissie van het Europees Parlement op 17 februari met grote meerderheid heeft gestemd voor belangrijke verbeteringen van de illegaal hout-wetgeving. De milieuorganisatie hoopt dat het Europees Parlement de commissie volgt tijdens de plenaire stemming op 23 april van dit jaar.

Anne van Schaik, campagneleider globalisering en milieu van Milieudefensie: "Dit is een hele goede dag voor de bossen en de mensen die afhankelijk zijn van de bossen voor hun levensonderhoud. De Europarlementariërs hebben gestemd voor vergaande verbeteringen in de illegaal hout wetgeving. Zo worden veel meer milieu- en sociale eisen opgenomen, worden alle bedrijven in de handelsketen verantwoordelijk en moeten ze garanderen dat het hout dat ze verhandelen legaal is."

Milieudefensie vindt dat de Nederlandse Europarlementariërs in de milieucommissie goed werk hebben afgeleverd. SP-er Kartika Liotard heeft bijvoorbeeld goede amendementen ingediend. Milieudefensie deelt de zorgen van VVD-er Jules Maaten over bureaucratie helemaal niet. Anne van Schaik: "Dat bedrijven niet meer in illegaal verkregen goederen handelen is toch echt niet teveel gevraagd. Progressief bedrijfsleven roept al jaren om deze wetgeving, omdat dit de zwarte schapen op de markt uitsluit, dus het is heel vreemd dat de VVD nu zo op de rem gaat staan."

Europarlementariërs hebben vandaag een heel duidelijk signaal afgegeven aan de Landbouwraad en aan de Europese Commissie: de wetgeving moet op essentiële punten verbeterd worden, anders gaat de illegale houtkap en -handel gewoon door. De Landbouwraad gaat nog voor het einde van het Tsjechische voorzitterschap van de Europese Unie stemmen over de wetgeving. Daar gaat de discussie helaas minder voorspoedig, omdat landen bang zijn voor kosten en extra administratieve lasten voor bedrijven.

Milieudefensie roept de leden van het Europees Parlement op om tijdens de plenaire stemming op 23 april de milieucommissie te volgen.