Gemeente Overbetuwe


College akkoord met uitgangspunten voor ontwikkeling centrum Elst
---

Het college van burgemeester en wethouders heeft op dinsdag 10 februari ingestemd met de Nota van Uitgangspunten voor de herinrichting van het centrum van Elst. De nota is uitgewerkt op basis van het amendement dat in 2008 door de gemeenteraad is aangenomen.

Inloopbijeenkomst en vervolgprocedure

Op 5 maart is er van 14.00 â 21.00 uur een inloopbijeenkomst in de hal van het gemeentehuis waar u uw vragen kunt stellen over de Nota van Uitgangspunten.
Op 11 maart bespreekt de commissie Ruimte de nota en op 31 maart de gemeenteraad. Als de Nota van Uitgangspunten is vastgesteld door de gemeenteraad wordt er een beeldkwaliteitsplan, een stedenbouwkundig plan en een bestemmingsplan ontwikkeld. De nota is te downloaden op www.overbetuwe.nl.

Hieronder leest u over de belangrijkste onderwerpen in de Nota van Uitgangspunten:

Eénrichtingsverkeer

De gemeenteraad heeft het autoluw maken van het kernwinkelgebied als uitgangspunt vastgesteld. Vervolgens zijn er diverse modellen ontwikkeld waarvan er vier zijn doorgerekend door het externe bureau Goudappel Coffeng. Op basis van verschillende factoren is voor behoud van éénrichtingsverkeer in de Dorpsstraat gekozen, echter uitgebreid met éénrichtingsverkeer in het gedeelte tussen de Rijksweg en de Grote Molenstraat. Tezamen met de aanleg van de noordtangent betekent dit een sterke vermindering van het verkeer in de Dorpsstraat. Daarnaast zijn bij de herinrichting van de Dorpsstraat verkeersremmende maatregelen belangrijk.

Onderzoek parkeerbehoefte

Het bureau Goudappel Coffeng heeft ook onderzoek gedaan naar de parkeerbehoefte. De belangrijkste conclusie uit het onderzoek is dat op piekmomenten (koopavond, zaterdag en bij evenementen) het huidige aantal parkeerplaatsen maximaal wordt benut en dat er geen sprake is van een tekort van enige betekenis. Dit heeft tot gevolg dat bij nieuwe ontwikkelingen alleen de extra parkeerbehoefte gecompenseerd hoeft te worden. Ook kan de bestaande parkeerstructuur gehandhaafd blijven waarbij er wel extra parkeergelegenheid komt op de nog te ontwikkelen deellocaties.

Beeldkwaliteit

Vanuit de gemeenteraad is het kader gesteld om het historische karakter te versterken.
Samen met de klankbordgroep is vervolgens gekeken naar de identiteit en specifieke kenmerken van Elst. In de Nota van Uitgangspunten komen met name de beelden voor de Dorpsstraat en het Europaplein aan bod. Na vaststelling van de nota door de gemeenteraad wordt een integraal beeldkwaliteitplan voor het centrum opgesteld.

Deellocaties

In de Nota van Uitgangspunten zijn de deellocaties globaal uitgewerkt voor wat betreft ruimtelijk, functioneel, verkeer en parkeren, beeldkwaliteit. Deze uitwerking is vooral bedoeld als richtlijn voor de verdere planvorming. Na vaststelling van de nota wordt per deellocatie een Stedenbouwkundig plan uitgewerkt.

Financiën

Inmiddels is ook berekend dat de kosten van de ontwikkeling van Elst Centrum kunnen variëren van nul euro tot maximaal 7,4 miljoen euro. Het uiteindelijke bedrag is afhankelijk van de keuzes die de raad maakt: een sobere uitvoering brengt lagere kosten met zich mee, dan een meer uitgebreide variant. Ook kunnen de kosten lager uitvallen als er goedkopere verkeersmaatregelen worden getroffen. De aanleg van een rotonde is bijvoorbeeld duurder dan het handhaven van de huidige verkeersregelinstallatie. Als op alle voorstellen âjaâ gezegd zou worden, dan bedraagt de globale kostenraming in totaal 7,4 miljoen euro. Zodra de inrichtingsplannen voor het openbaar gebied concreet uitgewerkt zijn, zullen er meer gedetailleerde ramingen aan de raad voorgelegd worden.