Ingezonden persbericht


De eerste drie banken ronden de SEPA-pilot voor compleet automatisch incasso af

LONDEN, February 17/PRNewswire/ -- VocaLink, de betalingstransactiespecialist, heeft vandaag aangekondigd dat met succes een eerste SEPA-pilot voor automatisch incasso (SDD) is afgerond, onder deelname van ABN, BAWAG PSK, de Royal Bank of Scotland Group plc en een aantal van hun zakelijke klanten.

Met nog maar tweehonderd werkdagen te gaan voordat SDD op 1 november 2009 de lucht ingaat, staan de banken onder behoorlijke druk om ten volle te voldoen aan zowel de SDD- als PSD-regels, die vaak zware investeringen vereisen in termen van kapitaal en tijd. Tegelijkertijd zijn de banken op zoek naar manieren om de klant te interesseren in een SDD-voorstel dat moet concurreren met sterke nationale varianten voor automatisch incasso, althans op de korte termijn. Tijdens de VocaLink SDD-pilot mochten de drie deelnemende banken een breed scala van SDD business-to-business (B2B)-diensten ten volle testen in een veilige, virtuele omgeving zonder interne IT-veranderingen of grote risico's op het gebied van bedrijfsvoering of reputatieschade.

Martin Wilson, de belangrijkste commerciële man bij VocaLink, gaf commentaar: "We zijn blij met het succes van de eerste SDD-pilot, die onze klanten een voorsprong op de markt heeft gegeven. Onze SDD-oplossing zorgt niet alleen voor naleving, maar biedt ook vele functionele diensten zoals de registratie van betalingen, validatiebeheer in opdracht en uitzonderingsbeheer, waardoor de banken een reëel effect kunnen hebben op hun zakelijke klanten. Onze efficiënte 'boter-bij-de-vis'-aanpak helpt banken SDD-naleving te bereiken tegen lagere kosten en het risico van een trage acceptatie te verkleinen, terwijl ze toch concurrerend blijven door vroegtijdig nieuwe diensten aan hun klanten aan te bieden. Wij geven nu nieuwe banken de mogelijkheid om tot deze trendsetters te gaan behoren, door deel te nemen aan het volgende VocaLink-proefproject."

BAWAG P.S.K. deed de pilot samen met twee van zijn zakelijke klanten en is van plan om in de komende weken de voordelen van de SDD B2B-diensten onder de aandacht te brengen. Deze bestaan uit grotere transparantie en controle in kasbeheer voor bedrijfsthesauriërs, de mogelijkheid om in Europa geld efficiënter over de grenzen te bewegen en een grotere zichtbaarheid van de financiële toeleveringsketen.

Joseph Laughlin, lid van de raad van bestuur bij BAWAG PSK gaf commentaar: "Wij zijn uiterst tevreden met het resultaat van de SDD-pilot. Wij hebben met succes de meeste te verwachten situaties getest in een waarheidsgetrouw SDD-scenario in de TARGET2-testomgeving, met inbegrip van de crediteuren- en debiteurenfunctionaliteit, welke zijn gekoppeld met behulp van de VocaLink Euro CSM. De pilot heeft ons in staat gesteld vroegtijdig vertrouwd te raken met SDD en onze voortrekkersrol te onderstrepen door onze zakelijke klanten erin te betrekken en hen de concrete voordelen van het plan te laten zien."