Gemeente Medemblik

Westfriese gymverenigingen slaan handen ineen

Momenteel zijn niet minder dan zestien van de tweeendertig gymnastiekverenigingen in West-Friesland op zoek naar technisch kader. Een probleem dat steeds vaker zichtbaar wordt in het uitvallen van lessen of zelfs het opheffen van uren. De gymnastiekverenigingen in West-Friesland zijn het meer dan zat en slaan de handen ineen om te zoeken naar een oplossing. Op initiatief van Sportservice West-Friesland zijn in mei 2008 een groot aantal verenigingen, de KNGU en Sportservice West-Friesland om tafel gegaan om een plan te ontwikkelen.

Netwerkbijeenkomsten
Regelmatig komen gymverenigingen, KNGU en Sportservice bij elkaar tijdens Netwerkbijeenkomsten, die door laatst genoemde partij worden georganiseerd. Eind 2008 werd daaruit voortvloeiend een opleidingsplan gepresenteerd, waarin een duidelijke samenwerking tussen de partijen uiteindelijk moet zorgen voor meer bevoegd kader in de regio West-Friesland en invulling van de openstaande vacatures. In de toekomst kunnen ook andere veel voorkomende knelpunten, zoals gebrek aan juryleden en begeleiding tijdens wedstrijden tijdens de Netwerkbijeenkomsten op de agenda komen. Er wordt hard gewerkt om de problemen aan te pakken en weer een stevige basis te creëren voor de toekomst van deze zo belangrijke tak van sport.

Bevoegd kader
Vanwege de veiligheid en om de kwaliteit van de lessen bij gymverenigingen te waarborgen geldt binnen de gymnastiek een opleidingseis voor technisch kader. Om zelfstandig te mogen lesgeven moet een niveau 3 opleiding worden gevolgd. Tot dusver werden deze opleidingen ver buiten de regio aanboden en werden te weinig mensen gemotiveerd aan deze opleidingen deel te nemen. De netwerkbijeenkomsten hebben ervoor gezorgd dat vanaf 2009 bondsopleidingen ook in de regio's West-Friesland, Alkmaar en Zaanstad worden aangeboden. De verenigingen timmeren daarbij hard aan de weg en motiveren turnsters, ouders en anderen carrière te maken als trainer. Het resultaat liegt er niet om: alle tot nu toe georganiseerde niveau 2 opleidingen waren vol, waardoor ook de daaropvolgende niveau 3 opleidingen binnenkort in bovengenoemde regio's kunnen worden aangeboden.

Op zoek naar een baan?
Rond april/mei zal in West-Friesland een niveau 2 opleiding tot assistent trainer starten. Om zelfstandig les te mogen geven bij een gymvereniging moet men een niveau 3 opleiding bij de KNGU volgen. Dit kan vanaf 16 jaar en wanneer niveau 2 (assistent trainer, vanaf 14 jaar) met goed gevolg is afgelegd. Indien men in bezit is van een ALO, CIOS af Pabo-diploma met extra aantekening kan middels een assessment het diploma niveau 3 verworven worden. Voor gediplomeerden is per direct werk binnen de gymnastiek!

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sportservice West-Friesland, Cindy Koopman, tel. (0229) - 28 77 00 of e-mail: ckoopman@sportservicenoordholland.nl.