Partij van de Arbeid

Werkloosheid grote zorg

17-02-2009 10:54

De PvdA is geschrokken van de meest recente cijfers van het Centraal Planbureau (CPB). Fractievoorzitter Mariëtte Hamer: Het ziet er beroerd uit. We schrikken dat de werkloosheid verdubbelt in meer dan twee jaar tijd, dat is onze grootste zorg. Daar moet het kabinet meteen mee aan de slag.

Het CPB verwacht voor dit jaar een krimp van de economie van 3,5 procent. Dat blijkt uit de voorlopige ramingen die het CPB vandaag bekend heeft gemaakt. Dit is een flinke verslechtering ten opzichte van eerdere voorspellingen. Eind vorig jaar ging de CPB nog uit van een economische krimp van 0,75 procent. Volgens het CPB slaat de wereldwijde economische crisis veel harder toe dan eerder werd aangenomen.

Het CPB verwacht dat de werkloosheid dit jaar oploopt tot 5,5 procent (425.000 mensen) en volgend jaar tot 8,75 procent (675.000 mensen). In 2008 was de werkloosheid 3,9 procent (304.000 mensen).

De PvdA maakt zich naast de stijgende werkloosheid ook zorgen over de export: De export krijgt zon klap dat we juist in het binnenland publieke investeringen op peil moeten houden. Zoals we al eerder hebben gezegd moet het kabinet komen met een masterplan om Nederland door de crisis te slepen en er sterker uit te komen,' aldus Hamer.

Volgens de cijfers van het CPB moet de Nederlandse export rekening houden met een afname van bijna 12 procent. De verwachting is dat bedrijven in het algemeen in 2009 ruim 11 procent minder zullen gaan investeren.