GroenLinks
Het is noodweer: Bestrijding massawerkloosheid absolute topprioriteit
17 februari 2009
De crisis slaat veel harder en langer toe dan zelfs veel pessimisten hebben voorspeld: in 2009 een krimp van 3,5%! Ruim vier keer slechter dan de CPB-voorspelling uit december. Ook in 2010 zet de krimp door en kan de werkloosheid oplopen tot het dramatische getal van 8,75%. Dat is een groot, persoonlijk drama voor honderdduizenden mensen, die langdurig op straat belanden.
2009 wordt erger dan het rampjaar 1981. Toen was de krimp 'slechts' 0,4%, bedroeg het overheidstekort 5% en liep de werkloosheid op tot 5,6%. Het was de voorbode van een lange periode waarin Nederland kampte met de ellende van massawerkloosheid en een groeiende groep langdurig werklozen die geen aansluiting meer vond op de arbeidsmarkt. Dat nooit meer, is het GroenLinks devies.
Daarom moet de bestrijding van massawerkloosheid de absolute topprioriteit krijgen. Meer dan ooit is er behoefte aan een Green New Deal. Waardoor nieuwe, groene banen worden geschapen in kansrijke sectoren, als de duurzame energie, het groene bouwen en de milieu-innovatie. Ook kan er meer infrastructuur voor trein en tram worden aangelegd. Scholen en ziekenhuizen kunnen geïsoleerd worden en de straatverlichting moet ledlampen krijgen. Ook moet er extra geïnvesteerd worden om bestaande banen te redden.
Wie nu enkel en hard wil bezuinigen komt niet van de regen in de drup, maar van het noodweer in een orkaan terecht.
Wie werk op één zet, kan daarom niet anders dan de begrotingskaders uit het regeerakkoord los te laten. Zelfs de 3%-afspraak uit het stabiliteitspact kan niet heilig zijn. Het is zaak banen te redden in plaats van alleen ons schatkisttekort te tellen. Cijfers mogen nooit boven mensen gaan.
Op de korte termijn, de komende twee jaar, gaat het behoud van werkgelegenheid boven een goed beheer van de schatkist. Op de middenlange en lange termijn moet dat natuurlijk hersteld worden. Daarom is GroenLinks bereid om ook nu al harde afspraken te maken over forse hervormingen van bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek, de AOW en de aanrechtsubsidie om de overheidsfinanciën op termijn weer in het gareel te krijgen. In die periode zijn bezuinigingen onvermijdelijk. Gedacht kan bijvoorbeeld worden aan het schrappen van de JSF en de doorwerkbonus. Ook zijn lastenverzwaringen dan onontkoombaar: de hoogste inkomens zullen meer belasting moeten betalen.
Femke Halsema
Jolande Sap