Platform Biologica


Het nieuwe EU-logo?

17 feb 2009

De handelssector heeft genoeg van de Europese besluiteloosheid omtrent het nieuwe EU-logo voor biologische producten. Een groep Europese handelsorganisaties, waaronder het Franse Synabio, de Duitse AOEL en BNN, en de Nederlandse VBP, is een lobby gestart om het Duitse BIO-Siegel met enkele aanpassingen tot EU-biologo te maken.

De Europese Commissie staat op het punt een procedure op te starten die pas over één tot anderhalf jaar tot een resultaat zal leiden. Dat is te laat, want in de uitvoeringsbepalingen van de nieuwe EU Verordening voor biologische producten staat dat nieuwe verpakkingen vanaf 1 juli 2010 aan alle nieuwe etiketeisen moeten voldoen.

Vertraging van het EU-logo zal gaan leiden tot dubbele verpakkingskosten. Bovendien ondervinden steeds meer bedrijven bij hun export hinder van de afwezigheid van een goed EU-logo voor biologische producten. Met name de importeurs in opkomende afzetmarkten in Azië kiezen vaker voor Amerikaanse biologische producten door het heldere NOP-logo.

De VBP heeft het voortouw genomen in de lobby. De VBP (Vereniging Biologische Productie- en Handelsbedrijven) is een aangesloten vereniging van Biologica. De handelsorganisaties hebben hun actie ondernomen onder de vlag van de EU Sector Group Organic Processing.