Politie Noord-Holland-Noord

Informatie over boete via www.mijnpolitiebureau.nl

Verbetering service voor burger en besparing in kosten en tijd voor politie

Alkmaar, 17-02-2009 o De politie Noord-Holland Noord gaat binnenkort als eerste korps in Nederland van start met de 'Boetevolgservice'. Dit is een internetservice waar burgers de gegevens van bekeuringen zelf kunnen bekijken. Het gaat om snelheids- en roodlichtovertredingen die fotografisch zijn vastgelegd. Op deze manier wordt de dienstverlening aan burgers verbeterd. Bovendien levert deze digitale service het korps een besparing op in kosten en tijd. De boetevolgservice is ontwikkeld in samenwerking met BVOM, CVOM en CJIB.

'Jaarlijks komen bij ons korps ruim 3700 vragen binnen over boetes', zegt J. Oost, directeur Intake en Service. 'De boetevolgservice neemt de politie veel werk uit handen. Bovendien kunnen burgers nu zelf op het moment dat het hen uitkomt de informatie over hun boete inzien.'

Dienstverlening vergroten

'De boetevolgservice is weer een uitbreiding van de diensten dat we via internet aanbieden. De internetaangifte is misschien wel de bekendste. Deze service is erg succesvol, meer dan 40% van het totale aantal aangiften wordt nu via internet gedaan. Het is ook mogelijk om via internet de behandeling van de aangifte te volgen. Daarnaast kunnen burgers via internet een e-mail sturen met daarin een vraag, klacht of een melding voor de politie. In de toekomst wordt de dienstverlening van de politie via het internet nog verder uitgebreid.'

www.mijnpolitiebureau.nl

Via de websitewww.mijnpolitiebureau.nlkan degene die een bekeuring heeft ontvangen met zijn DigiD inloggegevens of met het Burgerservicenummer en wachtwoord inloggen. Op de website kunnen bezoekers alle details bekijken en afdrukken: de foto, gegevens over de plaats, datum en tijdstip en ook alle informatie om tegemoet te komen aan de eisen die de Wet Openbaarheid van bestuur (WOB) stelt. Alle overtreders die een beschikking krijgen van het Centraal Justitieel Incasso Bureau kunnen de boetegegevens bekijken, ook leaserijders. Uiteraard kunnen bezoekers van de website alleen de 'eigen' overtredingen bekijken.

Actuele controles en file's

Naast deze pagina's kan de overtreder via Google maps de locatie van de overtreding zien, het ijkrapport openen, een toelichting aangeboden krijgen over de werkprocedure van politie en ketenpartners en actuele controles en fileberichten bekijken. De akte van aanstelling van de bekeurende politieambtenaar kan ingezien worden, en ook het certificaat van de technische training om de apparatuur te mogen bedienen. De bekeurde kan daarnaast 'checken' of het boetebedrag conform de richtlijnen 'klopt' en kan gebruik maken van de 'bezwarentest'. Doel hiervan is de overtreders beter en sneller informeren en ook het aantal bezwaarschriften bij het Openbaar Ministerie reduceren.