Gemeente Dronten


12-02-2009

Natuurproject Swifterbant

Dinsdag 17 februari gaat Landschapsbeheer Flevoland, in samenwerking met de gemeente Dronten en een aantal Swifterbantse burgers van start met een nieuwe vrijwilligersgroep. Deze vrijwilligers gaan het bos bij de Bloemenwijk in Swifterbant kleinschalig en natuurvriendelijk beheren. Mensen die het leuk vinden om hierbij te helpen zijn van harte welkom!

Het bos bij de Bloemenwijk (nabij de Zwanebloem) is in 2006-2007 opnieuw ingericht. Een groep vrijwilligers gaat dit bos kleinschalig en natuurvriendelijk beheren. Zij doen dit met handgereedschap. Er staan allerlei afwisselende klussen op het programma, zoals snoeien voor een afwisselende bosrand, maaien en bomen ringen of omlieren. De groep zal soms ook actief zijn op andere plekken in het dorpsbos. Door deze kleinschalige werkzaamheden ontstaat meer variatie en daardoor meer ruimte voor planten en dieren. Er wordt gezorgd voor gereedschap, handschoenen en koffie.

Op 17 februari is de eerste werkdag. Onder begeleiding van Landschapsbeheer Flevoland gaan vrij-willigers snoeien in de bosrand en worden er takkenhopen gemaakt, waarin vogels en kleine zoog-dieren kunnen schuilen. De struiken in de bosrand krijgen de ruimte zodat ze goed kunnen uitgroei-en. Hierdoor komen ze in het volle licht te staan en kunnen ze volop bloeien en vrucht dragen. Zo wordt de bosrand interessant voor insecten en vogels.

De werkdagen zijn elke derde dinsdag van de maand. We verzamelen in de Zwanebloem bij de krui-sing met de Bisontocht. Het werk begint om 13.00 uur en gaat door tot ongeveer 16.00 uur. Er wordt niet alleen gewerkt, ook natuurbeleving is belangrijk. Dit betekent dat er ook tijd en aandacht is voor uitleg over het doel van werkzaamheden, voor een excursie of bijvoorbeeld een planteninven-tarisatie. De tweede werkdag is op 17 maart.

Landschapsbeheer Flevoland ondersteunt de vrijwilligers vanuit haar kennis en ervaring in het kleinschalige natuurbeheer en zorgt voor veilig gereedschap en deskundige begeleiding. Financiering voor het project komt grotendeels van de gemeente Dronten. De gemeente vindt het belangrijk dat bewoners meer betrokken worden bij hun directe woonomgeving.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden per e-mail: kemenade@landschapsbeheer.net of telefonisch: tel. (0320) 294939.