Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


---

Winkels op zondag open in deel Amsterdam Zuidoost

10 februari 2009

Dinsdag 17 februari 2009 zal de stadsdeelraad van Amsterdam Zuidoost het voornemen van het dagelijks bestuur bespreken om een zogenaamd toeristisch regime in te stellen voor het kantorencentrum Zuidoost (tussen AMC en Amsterdam ArenA), de Arena boulevard en Amsterdamse Poort. Met dit toeristisch regime kunnen winkeliers in deze gebieden iedere zondag hun winkel openen.

Portefeuillehouder Emile Jaensch: "Het Arena gebied trekt nu jaarlijks circa 8 miljoen bezoekers. Zij komen naar de Amsterdam ArenA, Heineken Music Hall, Pathé ArenA of de bezoeken een evenement. De meeste ondernemers in het gebied willen van deze bezoekersstromen profiteren. Ik vind dat wij als overheid juist in deze moeilijke tijden van recessie, het ondernemers mogelijk moeten maken om extra omzet te draaien. Maar ook voor de werkgelegenheid zal het een impuls betekenen. De inschatting is dat het circa 200 arbeidsplaatsen oplevert. Zo heeft de woonmall Villa ArenA mij al laten weten dat zij tientallen extra arbeidskrachten nodig zullen hebben."

De grootwinkelbedrijven in het kantorencentrum (IKEA, Praxis) en Arena boulevard (Media Markt, Prénatal, Perry Sport, Decathlon en Villa ArenA) zijn nu al iedere zondag open. Op basis van de Verordening Winkeltijden Amsterdam Zuidoost kunnen winkeliers namelijk een ontheffing aanvragen bij het stadsdeel voor `bijzondere gelegenheden van tijdelijke aard.'

Na het besluit van het dagelijks bestuur om een toeristisch regime in te voeren is dit voornemen ter kennisname gestuurd naar het Amsterdamse College. Maandag 9 februari 2009 is een reactie ontvangen van wethouder Asscher waarin hij aangeeft "gezien de bezoekersaantallen van het Arena gebied en de positieve impuls van het invoeren van het toeristisch regime voor de locale economie en werkgelegenheid sta ik positief tegenover dit voornemen..."
---