Gemeente Laarbeek


Informatieavond 17 februari in De Vijfeijken

Bestemmingsplannen dn Hoge Suute en Kom Mariahout

LAARBEEK Op 17 februari 2009 is er een informatieavond over de bestemmingsplannen dn Hoge Suute en Kom Mariahout. Om 19.30 uur bent u welkom in café-zaal De Vijfeijken, Mariastraat 21 in Mariahout. Deze avond is bedoeld om u te informeren over de opzet van beide bestemmingplannen. Ook kunnen inwoners hun wensen kenbaar maken over andere gebruiks- of bebouwingsvormen dan in het voorontwerp bestemmingsplan Kom Mariahout zijn opgenomen.

Een bestemmingsplan regelt het gebruik van gronden en gebouwen en de bebouwingsmogelijkheden van de gronden. Dit wordt vastgelegd in het plan. Per bestemming zijn ook bouwregels opgenomen, die bepalen waar en wat er gebouwd mag worden en welke maximale maten daarbij gelden.

Dn Hoge Suute: nieuwe woonwijk

Om in de toekomst nieuwe woningen in Mariahout te kunnen bouwen, is een plan ontwikkeld om aan de oostzijde van Mariahout een nieuwe woonwijk te realiseren: dn Hoge Suute. Hier kunnen gefaseerd ongeveer 125 woningen worden gebouwd. Voor dn Hoge Suute is inmiddels een ontwerpbestemmingsplan opgesteld. Daarin is onder andere de verkaveling verder uitgewerkt. Ook is een beeldkwaliteitplan opgesteld. In de toekomst blijft het mogelijk om met het aantal woningen en met het soort en type woning in te spelen op de bestaande behoeftes.

Kom Mariahout

Het actualiseren van alle komplannen in Laarbeek is nodig, omdat er verouderde en veel verschillende bestemmingsplannen zijn die ieder verschillende voorschriften hebben. Daarnaast is de gemeente sinds juli 2008 verplicht om bestemmingsplannen te digitaliseren.

In juni 2007 was er een eerste informatieavond voor het actualiseren van het bestemmingsplan Kom Mariahout. Diverse reacties hebben tot aanpassingen geleid in het voorontwerp bestemmingsplan. In de meeste gevallen is de bestemming afgestemd op het huidige gebruik. Voor een centrale zone in Mariahout is echter een ontwikkelingsgerichte bestemming centrum opgenomen. Deze bestemming maakt het mogelijk in de toekomst nieuwe voorzieningen een plek te bieden. Dat kan van belang zijn voor de leefbaarheid van Mariahout.

Procedure en mogelijkheden om te reageren

Dn Hoge Suute
Bestemmingsplan dn Hoge Suute wordt binnenkort als ontwerp gepubliceerd en ligt dan zes weken ter inzage in het gemeentehuis. Iedereen kan gedurende deze termijn een zienswijze indienen tegen dit ontwerpbestemmingsplan. De zienswijzen worden inhoudelijk beoordeeld, van een standpunt voorzien en waar nodig wordt het ontwerpbestemmingsplan aangepast. De gemeenteraad stelt uiteindelijk het bestemmingsplan vast.

Kom Mariahout

Het voorontwerp bestemmingsplan Kom Mariahout ligt vanaf 16 februari 2009 vier weken ter inzage in het gemeentehuis. Ook kunt u vanaf 16 februari het voorontwerp bestemmingsplan bekijken op www.laarbeek.nl (onder projecten > actualisering bestemmingsplannen > Kom Mariahout). Tot uiterlijk 16 maart 2009 kunt u een schriftelijke reactie indienen. Alle reacties worden inhoudelijk beoordeeld en als het nodig blijkt zal het voorontwerp bestemmingsplan aangepast worden. Het bestemmingsplan krijgt daarna de status van ontwerpbestemmingsplan. Dan is het gereed voor de eerste stap in de formele bestemmingsplanprocedure.