European Union



Brussel, 16 februari 2009

EU-lidstaten op schema om analoge terrestrische tv af te schaffen

Europa is koploper bij de omschakeling van analoge naar digitale televisie. De Europese Commissie wil via een gecoördineerde aanpak radiospectrum vrijmaken zodat dit in de toekomst kan worden gebruikt voor digitale televisie. Ze wil er namelijk voor zorgen dat de EU-burgers kunnen profiteren van de voordelen van digitale televisie, met inbegrip van een groeiend aantal interactieve tv-diensten (zoals tv met hoge definitie of video-op-verzoek) die op meerdere transmissieplatforms beschikbaar zijn zoals terrestrisch, kabel, satelliet, tv via internet en mobiele tv-netwerken. Om dit voor elkaar te krijgen schaffen de lidstaten geleidelijk analoge transmissies, die veel spectrumruimte in beslag nemen, af en gaan ze over naar digitale uitzending. Over het algemeen ligt Europa op schema voor de afschaffing van analoge terrestrische tv-uitzending. Vijf lidstaten hebben analoge tv-uitzending al volledig afgeschaft (Duitsland, Finland, Luxemburg, Zweden en Nederland) en tegen 2010 zou dit proces in de hele EU vergevorderd moeten zijn. Verwacht wordt dat de EU-doelstelling van volledige omschakeling vóór 2012 door bijna alle lidstaten behaald zal worden.

"Steeds meer Europeanen profiteren van de voordelen van digitale tv. Verschillende EU-lidstaten zijn duidelijk wereldleiders in de omschakeling van analoge terrestrische tv-uitzending naar digitale tv," aldus Viviane Reding, EU-commissaris voor Informatiemaatschappij en media. "De omschakeling in Europa gaat volgens plan en ligt op schema, vooral in vergelijking met andere landen in de wereld. Ik ben ervan overtuigd dat in de komende twee jaar meer EU-landen zich bij de eerste groep van landen zullen voegen die het digitale tijdperk zijn binnen gegaan. Dit betekent dat, indien Europa snel de juiste beslissingen neemt, tal van nieuwe frequenties beschikbaar komen voor nieuwe tv- en draadloze diensten. Gecoördineerde besluiten over het gebruik van het zogenaamde digitale dividend zijn de sleutel naar een snel economisch herstel van Europa."

Digitale uitzending geeft zowel een betere beeldkwaliteit, beter geluid, betere mobiele ontvangst, meer tv- en radiozenders als betere informatiediensten (zoals programma-informatie op het scherm). Doordat digitale uitzending het radiospectrum efficiënter gebruikt, komt plaats vrij voor nieuwe vormen van gebruik zoals tv met hoge definitie, mobiele communicaties of draadloze breedband in plattelandsgebieden. Dit moet de innovatie en de kansen op groei van de telecom- en mediasector stimuleren terwijl ook een bijdrage wordt geleverd aan de inspanningen van Europa om het economisch herstel te bevorderen. Teneinde het grootste voordeel te behalen voor de interne markt en de 500 miljoen burgers, werkt de Commissie aan een gemeenschappelijke aanpak van het gebruik van het spectrum dat door de digitale omschakeling is vrijgekomen.

In 21 lidstaten zijn digitale terrestrische tv-uitzendingen reeds ingevoerd (Oostenrijk, België, Bulgarije, Tsjechië, Denemarken, Duitsland, Estland, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Hongarije, Italië, Litouwen, Luxemburg, Letland, Malta, Nederland, Finland, Zweden, Slovenië en het Verenigd Koninkrijk) en worden delen van het nationaal grondgebied reeds bestreken. Vijf andere lidstaten (Cyprus, Ierland, Polen, Portugal en Slowakije) hebben aangegeven dat digitale diensten ten laatste tegen 2010 zullen worden ingevoerd. Roemenië heeft zijn plannen nog niet bekend gemaakt.

In Luxemburg, Nederland, Finland, Zweden, Duitsland, België (Vlaanderen) en in grote delen van Oostenrijk is analoge terrestrische tv reeds afgeschaft. Tegen eind 2010 zal dit ook gebeuren in Oostenrijk, Estland, Denemarken, Spanje, Malta en Slovenië. Tussen eind 2010 en eind 2012 zal analoge terrestrische tv worden afgeschaft in België (Wallonië en Brussels hoofdstedelijk gewest), Bulgarije, Cyprus, Tsjechië, Griekenland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Litouwen, Letland, Portugal, Roemenië, Slowakije en het Verenigd Koninkrijk. In Polen zal dat ten laatste tegen 2015 gebeuren.
Groep
Lidstaten
A (volledig afgeschaft)
BE (Vlaanderen), DE, FI, LU, NL, SE
B (datum afschaffing: 2010 of eerder)
AT, DK, EE, ES, MT, SI
C (datum afschaffing: eind 2012 of eerder)
BE (Brussel Hoofdstedelijk Gewest), BG, CY, CZ, EL, FR, HU, IT, LT, LV, PT, RO, SK, UK

De VS heeft de datum voor afschaffing vervroegd naar 12 juni 2009. Japan plant de afschaffing voor juli 2011, Zuid Korea tegen 2012, Australië voor 2013 en India en Rusland voor 2015.

De technologie die gebruikt wordt voor digitale terrestrische tv-uitzending in Europa is DVB-T. De Europese Commissie spoort het gebruik van normen van de DVB-familie aan in de EU en wereldwijd (IP/08/451).