Universiteit Maastricht

Persberichten 2009

16 februari 2009
Universiteit Maastricht dient klacht in bij de EU Commissie Niet erkennen van Nederlands diploma in België in strijd met Europese regelgeving

Prof.dr. Gerard Mols, rector van de Universiteit Maastricht (UM) heeft een Belgische advocaat in de hand genomen die namens de UM een klacht indient bij de Europese Commissie tegen de Belgische staat.

Afgelopen jaar ondervond een aantal Belgische studenten problemen met de erkenning van hun Maastrichtse diploma in België. Volgens de UM is dit in strijd met de Europese regelgeving. Eerder stuurde de UM hierover al een brief naar de Vlaamse minister van onderwijs Frank VandenBroucke. Omdat de minister tot op heden niet heeft gereageerd, besluit de UM de klacht neer te leggen bij de Europese Commissie. Op deze manier hoopt ze een lans te breken voor alle Nederlandse universiteiten want het zijn niet alleen de studenten met een Maastrichts diploma op zak die te maken hebben met dit probleem.

De klacht van de UM heeft betrekking op het niet automatisch erkennen van masterdiploma's van met name de studies Psychologie en Neurowetenschappen en Cultuurwetenschappen. Buitenlandse diploma's worden in België nog eens extra gecontroleerd door de NARIC, een Vlaamse instantie die buitenlandse diploma's gelijkwaardig moet verklaren aan de Vlaams-Belgische. De zaak kwam aan het rollen toen een student Cultuurwetenschappen in België een baan bij de overheid misliep, omdat haar masterdiploma in eerste instantie niet door de NARIC werd erkend.

Gerard Mols: "De procedure van NARIC is in de meeste gevallen bijzonder tijdrovend. Bovendien is het niet meer van deze tijd. België schendt de Europese regelgeving. Bovendien zit er geen logica in het systeem, de NVAO (Nederlands Vlaamse Accreditatie Orgaan) is speciaal opgericht om opleidingen in Nederland en Vlaanderen te screenen volgens dezelfde maatstaven. Beide opleidingen zijn door de NVAO geaccrediteerd, waarom worden de diploma's in Vlaanderen dan niet als gelijkwaardig beschouwd?"

Door de klacht aanhangig te maken bij de Europese Commissie hoopt de UM dat de Vlaamse regering alsnog in actie zal komen en ervoor zal zorgen dat studenten die in Maastricht of elders in Nederland afstuderen zonder problemen de Belgische arbeidsmarkt op kunnen.