Persbericht
Datum 16 februari 2009
Nummer persbericht 090216N
65-Jarige herdenking bombardement op Nijmegen
In aanwezigheid van minister Piet-Hein Donner en de Chargé d'Affaires a.i. van de ambassade van de Verenigde Staten Michael Gallagher herdenkt Nijmegen op zondag 22 februari dat het 65 jaar geleden is dat de stad werd getroffen door een verwoestend bombardement. Op 22 februari 1944 werd Nijmegen bij vergissing gebombardeerd vanuit Amerikaanse vliegtuigen, waarbij bijna 800 burgers omkwamen. Onderzoeker Joost Rosendaal van de Radboud Universiteit Nijmegen biedt de minister en burgemeester Thom de Graaf tijdens de herdenking een studie aan naar het bombardement en de manier waarop de stad met dat trauma is omgegaan.
Veel nabestaanden spreken van het 'vergeten bombardement', omdat men destijds de bevrijders hun fout niet wilden verwijten. Op 22 februari 1944 om bijna half twee 's middags lieten geallieerde bommenwerpers hun last vallen boven Nijmegen, Arnhem, Deventer en Enschede. Alle plaatsen raakten zwaarbeschadigd. Maar alleen in Nijmegen vielen zoveel slachtoffers, onder wie 24 kinderen van een kleuterschool van de Zusters van de Sociëteit JMJ, die een voltreffer kreeg. In 2000 werd op de plek van de getroffen kleuterschool, een monument onthuld ter nagedachtenis aan het drama. Bij deze schommel van kunstenaar Henk Visch vindt zondag de officiële herdenking plaats.
De herdenking begint om 12.00 uur met een oecumenische herdenkingsbijeenkomst in de St. Stevenskerk, waar onder meer minister Donner spreekt. Historicus Joost Rosendaal biedt de minister en de burgemeester het eerste exemplaar aan van zijn onderzoek naar de manier waarop de stad met het bombardement is omgegaan. Hij deed het onderzoek op verzoek van de gemeente. De beschikbare plaatsen in de kerk zijn vanwege de grote belangstelling voor de herdenking al vergeven. Rond 12.45 uur vertrekt het gezelschap in een stille tocht naar het monument De Schommel bij de Raadhuishof. Daar spreken burgemeester Thom de Graaf, een nabestaande en de heer Fennema namens de stichting In Paradisum, die de bijeenkomst samen met de gemeente organiseert. Ook leggen bestuurders en nabestaanden bloemen. Om precies 13.27 uur luiden de kerkklokken en is er vervolgens drie minuten stilte. Vanwege het grote aantal verwachte bezoekers, is er vlakbij De Schommel extra ruimte gecreëerd op de Mariënburg waar bezoekers de herdenking via een groot scherm kunnen volgen. Gezien de belangstelling is het namelijk zeer waarschijnlijk dat er niet voor iedereen plaats is op de Raadhuishof (wellicht ook niet voor alle mensen met een toegangskaart voor de herdenkingsdienst).
Minister Donner vervangt minister-president Balkenende die helaas verhinderd is vanwege een topontmoeting in Berlijn, waar een aantal Europese landen een bijeenkomst van de G-20, de club van de 20 belangrijkste economieën ter wereld, voorbereidt.
De Nijmeegse carnavalsoptocht, die op dezelfde dag plaats vindt, is uit respect voor de nabestaanden naar een later tijdstip verschoven.
Gemeente Nijmegen