Vereniging Milieudefensie


EU zet te weinig in bij aanpak klimaatverandering

Milieudefensie is teleurgesteld over de inzet van de Europese Unie als het gaat om tegengaan van klimaatverandering. Om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden, is zeer veel geld nodig. De EU weigert echter concrete bedragen toe te zeggen voor, onder meer, ontwikkelingslanden die nu al kampen met de gevolgen van klimaatverandering. Bovendien stelt Europa zich te afhankelijk op van het succes van het emissiehandelssysteem, waar het benodigde geld grotendeels vandaan zou moeten komen.

De jaarlijkse wereldwijde kosten om klimaatverandering tegen te gaan lopen op tot 175 miljard in 2020, schatte de Europese Commissie eind januari. Meer dan de helft hiervan is nodig voor ontwikkelingslanden. Europa is echter niet bereid om concrete geldbedragen toe te zeggen.

Het benodigde geld kan volgens Brussel grotendeels komen uit een wereldwijd systeem voor handel in emissierechten in 2020. Die handel moet in 2015 alvast draaien in landen van de organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling OESO. Milieudefensie vindt dat Europa niet moet afwachten wat de eventuele opbrengsten van dit systeem zijn. Als die tegenvallen, is de kans namelijk groot dat de EU ook minder geld beschikbaar stelt voor het opvangen van de gevolgen van de wereldwijde klimaatverandering in ontwikkelingslanden, en voor het voorkomen van de groei van de uitstoot van dei landen zelf.

De Europese Commissie presenteerde eind januari haar inzet voor een wereldwijd klimaatakkoord in december in Kopenhagen. Dat moet de opvolger worden van het huidige Kyoto-akkoord. Bij dat overleg moeten de industriële landen volgens Brussel opnieuw geld op tafel leggen, onder meer voor ontwikkelingslanden. ,,Geen geld, geen akkoord'', zei EU-commissaris Dimas. Dat er nu ook een banken- en economische crisis heerst, maakt hem niet uit. ,,We kunnen zowel de financiële crisis als de klimaatverandering aanpakken.''

Milieudefensie vindt dat de Commissie niet het goede voorbeeld geeft door zelf geen concrete bedragen vrij te maken, maar dit wel van haar individuele lidstaten te verwachten. "Dat is zeer schadelijk voor de vooruitgang van de internationale klimaatonderhandelingen'', aldus Willem Verhaak, campagneleider Klimaat van Milieudefensie.