FNV


16-2-2009

Vakcentrales geen voorstanders van flexibilisering AOW

De Tweede Kamer behandelt binnenkort een wetsontwerp betreffende het flexibiliseren van de ingangsdatum van de AOW. FNV, CNV en MHP hebben in een gezamenlijke brief aan het kabinet uiteengezet dat flexibilisering van de AOW niet nodig is om de arbeidsparticipatie van 65-plussers op vrijwillige basis te bevorderen. Zij zien, gelet op de huidige mogelijkheden, geen enkel voordeel in het wetsontwerp.

De vakcentrales verwijzen naar het SER-advies `Wegnemen van belemmeringen voor doorwerken na 65 jaar' van 17 maart 2006 en zien op dit moment weinig reden om hiervan afstand te nemen. In dit advies beoordeelt de SER de introductie van een individuele keuzemogelijkheid voor zowel een hogere als een lagere AOW-leeftijd. De SER wees in dit advies onder andere op het volgende:
* Men kan nu al met behoud van de AOW-uitkering doorwerken.
* Het incasseren van de AOW-uitkering kan financieel voordeliger zijn dan het uitstellen daarvan.
* Flexibilisering van de AOW-leeftijd gaat gepaard met meer uitvoerings- en administratiekosten.
* Er bestaan al volop mogelijkheden voor flexibilisering van de ingangsgdatum van het aanvullende pensioen.

Prioriteit voor 65-minners FNV, CNV en MHP zijn van mening dat het accent van de beleidsinspanningen moet liggen op het mogelijk maken van werken tot 65 jaar. Dit is vooral relevant omdat vanwege de economische crisis momenteel veel 65-minners hun baan (dreigen te )verliezen.

Wel verwachten de vakcentrales dat de groep werknemers van 65 jaar en ouder in omvang zal toenemen. Een groeiende groep werknemers zal om financiële redenen na hun 65e willen doorwerken, bijvoorbeeld omdat ze geconfronteerd worden met tekorten in de pensioenopbouw.

Verbeteren recht op doorwerken na je 65e FNV, CNV en MHP zijn het met het kabinet eens dat werknemers in de gelegenheid gesteld moeten worden om na hun 65e door te werken als ze daar zelf voor kiezen. Hierbij moet dan wel het recht op doorwerken worden verbeterd. De vakcentrales stellen als voorwaarde dat werkende 65-plussers zoveel mogelijk hetzelfde worden behandeld als 65-minners. Dit houdt met name in: gelijk loon voor gelijk werk en geen concurrentie op arbeidsvoorwaarden en loonkosten tussen 65-plussers en 65-minners.

Meer informatie Alle kritieke vragen en kanttekeningen van de drie vakcentrales kun je nalezen in de brief die zij naar het kabinet hebben gestuurd:

{icon_pdf.gif} reactie_vakcentrales_flexibilisering_aow