Dierenbescherming: verplichte chip voor katten noodzakelijk
16/02/2009 13:18
Ned. Ver. tot Bescherming van Dieren
Den Haag 16 februari - Van de circa 150.000 katten die jaarlijks kwijtraken komt één op de vijf niet meer terug, zo blijkt uit een onderzoek van de Dierenbescherming. Een verplichte chip voor katten kan dit probleem terugdringen. "Het aantal vermiste katten wordt hierdoor niet minder, maar geeft eigenaren wel duidelijkheid over wat er met hun kat is gebeurd", aldus Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming. Dales pleitte vandaag tijdens een werkbezoek van de leden van de vaste Kamercommissie van Landbouw voor een verplichting van het chippen. De Kamerleden bezochten de zwerfkattenopvang van de Dierenbescherming in Rotterdam en de Dierenambulance Den Haag.
Voor honden wordt een chip verplicht per 2011. Uit het onderzoek van de Dierenbescherming, uitgevoerd door Blauw Research, blijkt dat honden veel vaker worden teruggevonden dan katten. Een extra reden om vaart te zetten achter het verplicht chippen van katten. Tweederde van de huisdierbezitters heeft veel belangstelling voor elektronische identificatie met een microchip, zo blijkt verder uit de cijfers. De belangstelling voor het aanschaffen van een GPS systeem om de hond of kat te kunnen volgen is aanzienlijk minder. Een kwart heeft hier belangstelling voor.
In 59% van de Nederlandse huishoudens wonen één of meer huisdieren. Jaarlijks raken naar schatting tussen de 160.000 en 200.000 huisdieren langer dan 24 uur zoek. In acht op de tien gevallen betreft dit katten. Huisdiereigenaren ondernemen gemiddeld drie acties om hun huisdier op te sporen. Mensen bellen het dierenasiel of informeren in de buurt om een vermist huisdier op te sporen. Om melding te maken van een gevonden huisdier wordt het dierenasiel gebeld (vooral bij katten), in de buurt geïnformeerd of de dierenambulance gebeld. Naast het chippen van huisdieren is een betere, centrale coördinatie van vermiste en gevonden huisdieren, een belangrijke verbetering voor het opsporen van vermiste huisdieren in de toekomst.
http://www.dierenbescherming.nl
http://www.dierenbescherming.nl