Politie Haaglanden

Persberichten 16 februari

Haaglanden, 16-02-2009

Rectificatie: Tuk-tuk over de kop
Den Haag In het persbericht van zondag 15 februari over een tuk-tuk die vrijdag 13 februari op de Mercuriusweg over de kop sloeg, is een fout gemaakt. Niet de 23-jarige bestuurder van de tuk-tuk, maar de 22-jarige Hagenaar die hem in wilde halen, reed onder invloed van alcohol. Deze beginnend bestuurder van de personenauto blies 655 ugl waarop zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Politie zoekt getuigen straatroof
Den Haag Een 20 jarige vrouw werd op zondag 15 februari om 03.15 uur op de kruising Nieuwe Parklaan met de Nieuwe Duinweg onder bedreiging van een wapen van haar tas beroofd. De vrouw werd gevolgd door een jongen waarop zij besloot de weg over te steken, omdat zij zich ongemakkelijk voelde doordat deze jongen achter haar liep. Op dat moment kwam er een andere jongen op haar afgerend die onder bedreiging van een wapen om haar tas vroeg. De vrouw gaf haar tas af en zakte daarna door haar benen van de angst. De straatrover ging er vandoor. Of de jongeman die achter de vrouw liep iets met de straatroof te maken had, is niet duidelijk. Politie Haaglanden is op zoek naar getuigen van deze straatroof. Een ieder die informatie heeft wordt verzocht om contact op te nemen met de recherche van Bureau Scheveningen via telefoonnummer 0900-8844.

Poging inbraak in auto: daders aangehouden
Den Haag Na een melding dat twee mannen op zondag 15 februari omstreeks 17.30 uur zich wel erg verdacht ophielden bij een geparkeerde bestelauto op de Capadosestraat ging de politie ter plaatse. Daar troffen agenten een auto met een zwaar beschadigde ruit. Getuigen hadden gezien dat de beide mannen twee Hagenaars van 20 en 21-jaar in de tram waren gestapt. De politie hield de verdachten op Goeverneurlaan aan. Aan het bureau bekenden beiden de poging tot inbraak.

Inbreker betrapt
Den Haag - Op zondag 15 februari omstreeks 14.45 uur zag een alerte buurtbewoner dat een man een ruit ingooide van een pand aan de Binckhorstlaan en belde de politie. Agenten wisten even later een 21-jarige Hagenaar in het trappenhuis aan te houden. De man is voor verhoor overgebracht naar het bureau.

Hennepkwekerij opgerold
Den Haag Storingmonteurs van Eneco constateerden zondag 15 februari omstreeks 13.45 uur dat het energieverbruik van een pand aan de De la Reyweg extreem hoog was. Met een machtiging van een officier van justitie ging de politie het pand in en trof daar een hennepkwekerij met 600 planten aan. De planten en apparatuur zijn in beslag genomen en vernietigd. In het pand was sprake van illegaal stroom stroomgebruik wat leidde tot een brandgevaarlijke situatie. Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar hiervan. Heeft u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt dan vraagt de politie nadrukkelijk contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Consternatie om nepvuurwapen
Den Haag Een 49-jarige Hagenaar bracht zondag 15 februari omstreeks 16.00 uur een ware politiemacht op de been nadat hij in carnavalskleding nog snel even bij zijn werkgever aan de Leyweg iets af wilde tekenen. Een getuige zag dat bij de man die was gekleed in een uniform van een gezagsvoerder een vuurwapen in zijn broeksband zat. Op het moment dat de man weer in zijn auto stapte, hielden agenten hem aan. Het replicavuurwapen was niet van echt te onderscheiden.
Veel speelgoedwapens die in het buitenland te koop zijn, lijken zoveel op echte vuurwapens, dat ze om die reden in ons land verboden zijn. In de ons omringende landen en ook in de landen rond de Middellandse Zee zijn deze nepvuurwapens gemakkelijk verkrijgbaar. In Nederland is het bezit van deze look-a-likes echter verboden. Wie toch zon wapen aanschaft, loopt het risico op een forse boete en bij een treffen met de politie op een behandeling als van een gewapende crimineel.

Steekpartij aan de Bierkade
Den Haag Twee Hagenaars (44 en 32 jaar) liepen zondag 15 fabruari beide verwondingen op in een gevecht met elkaar. Omstreeks 08.15 uur zag de politie op camerabeelden dat één van de twee bebloed een portiek in ging. Eenmaal ter plaatse troffen agenten de 44-jarige man aan. Hij verklaarde dat hij gevochten had met een andere man, die hem ineens een mes stak. De 32-jarige Hagenaar meldde zich kort daarna aan het politiebureau. Hij verklaarde dat hij geen ruzie had, maar dat de ander ineens begon te vechten. Beide heren zijn voor medische verzorging naar het ziekenhuis gebracht. De politie onderzoekt de zaak.

Nepagent?
Den Haag Dat niet iedereen weet wat de bevoegdheden van een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) zijn werd zondag 15 februari duidelijk. Een 18-jarige Hagenaar had geen geldig vervoersbewijs en ontving van de HTM-controleur een boete. De jongen wilde zich tegenover de controleur niet identificeren en noemde de man een nepagent. De controleur voelde zich beledigd en riep de hulp van de politie in. Aan het politiebureau werd de jongen voorgeleid. Hij ontving bovenop de HTM boetes een dagvaarding.

Tollend terug van Valentijnsfeest
Den Haag Twee mannen werden tijdens een Valentijnsfeest in Spijkenisse zo dronken dat zij niet meer fatsoenlijk overweg konden met hun voertuig. Een oplettende burger meldde dat bij de politie. Surveillerende agenten hielden de twee zondag 15 februari om 8.15 uur staande in de Willem Silviusstraat. Daar bleek dat de auto geen kentekenplaat had en olie lekte. Ook kon de linker voordeur niet meer open en er zaten meerdere deuken in de auto. De dronken bestuurder verklaarde dat zij op de Binckhorstlaan uit de bocht waren gevlogen en iets hadden geraakt. De agenten hielden de mannen aan. De auto is voor onderzoek in beslag genomen.

Man met traangas aangehouden
Den Haag De politie hield maandag 16 februari rond 2.00 uur een 22-jarige Zoetermeerder aan op het Regentesseplein, omdat hij drie busjes traangas, een stanleymes en een keukenmes op zak had. De agenten controleerden hem, omdat zij hem eerder hadden gezien bij een vechtpartij en hij niet kon verklaren wat hij op het Regentesseplein deed. Daarbij stonden zijn zakken bol. Het traangas en de messen zijn in beslag genomen en de verdachte is overgebracht naar het politiebureau.

Verdachte diefstal uit auto aangehouden
Den Haag Een surveillerende agent zag zondag 15 februari rond 9.00 uur dat een man zich verdacht ophield bij een auto die geparkeerd stond op de Van Alkemadelaan. Later zag de agent dat de auto open stond en er een damestas in de tuin stond. De man, een 43-jarige Hagenaar, is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De rechtmatige eigenaar heeft haar tas teruggekregen.

Geen steler zonder heler
Den Haag Een motorsurveillant zag zondag 15 februari rond 22.45 uur een jongen fietsen op de Dr. Lelykade op een damesfiets zonder verlichting. Toen de agent de jongen een bekeuring gaf voor fietsen zonder verlichting, viel hem op dat het slot van de fiets verroest was en dat er vermoedelijk een ander slot op de fiets had gezeten. Bovendien was het framenummer weggekrast. De jongen, een 17-jarige Hagenaar, verklaarde dat hij de fiets voor vijftig euro gekocht had van een vriend. De jongen werd aangehouden als verdachte van heling en overgebracht naar het politiebureau. De jongen kreeg een bekeuring en is naar huis gebracht. De fiets is in beslag genomen.

Van alles mis
Rijswijk Een 72-jarige Rijswijker liep zondagmiddag 15 februari tegen de lamp. De automobilist reed over de Admiraal Helfrichsingel en viel op door een vreemde verkeersmanoeuvre. Toen agenten de man daarover aanspraken, bleek dat hij teveel had gedronken. Hij blies aan het bureau 315 ugl. Bovendien bleek het rijbewijs van de man al tien jaar te zijn verlopen. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Zoekactie na vondst kinderfiets
s-Gravenzande Politie en Brandweer doorzochten zondag 15 februari om 13.00 uur de vijver aan de Van de Kasteelestraat. Omwonenden belden de hulpdiensten nadat zij nabij de waterkant een onbeheerde kinderfiets zagen liggen. De brandweer ging met twee duikers en drie brandweerlieden op linie te water en doorzocht de bodem. Gelukkig bleek het een loos alarm. Tijdens de zoekactie werd niemand in het water gevonden.

Politie zoekt getuigen overval
Westland/Naaldwijk De politie is op zoek naar getuigen van een overval op een chinees restaurant aan de Prinses Julianastraat. Drie gewapende mannen drongen zondag 15 februari om 22.00 uur de zaak binnen en namen een hoeveelheid geld uit de kassa mee. Hierna verlieten de drie daders de winkel en liepen weg in de richting van de Secretaris Verhoeffweg. De politie startte een groot onderzoek waarbij onder meer speurhonden werden ingezet. De daders werden echter niet meer gevonden. Bent u getuige geweest van deze overval of heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neemt u dan contact op met de recherche van politiebureau Westland via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Vechtpartij na afloop klassieker
Pijnacker De politie moest zondagmiddag 15 februari om 14.20 uur handelend optreden om de gemoederen in een café aan Het Baken te sussen. Direct na afloop van de klassieker Ajax Feyenoord vlogen de bezoekers elkaar in de haren. De politie die op het tumult afkwam verrichtte drie arrestaties (34, 36 en 40 jaar) en nam een ploertendoder en een busje traangas in beslag. De politie onderzoekt de zaak.