Winst uit agrologistiek
Veertien projecten van het Platform Agrologistiek besparen 5 miljoen wegkilometers en 3500 ton CO2 per jaar. Dat blijkt uit een monitor die is opgezet om deze pilotprojecten te beoordelen. Nog niet alle besparingen zijn gerealiseerd omdat verschillende projecten nog lopen: ongeveer 2 miljoen wegkilometers op jaarbasis zijn al wel bespaard.
Agrologistiek betekent dat er slim wordt gekeken naar het clusteren, verbinden en regisseren van vervoer van bloemen en voedsel. Het kan gaan over het bijeenbrengen van bedrijven die op één lokatie een product maken zodat er minder gereden wordt. Dat is het geval bij het tuinbouwproject Agriport A7 (Wieringermeer) met kassen, teeltbedrijven, verpakkings- en vervoersbedrijven. Een ander voorbeeld is de samenwerking tussen verschillende partijen waarbij efficiënter en sneller wordt vervoerd. Aanstaande maandag start het project 'Fresh Corridor'. Het is daarbij de bedoeling om bijvoorbeeld verse groenten van het Westland via binnenscheepvaart richting Venlo te vervoeren, in plaats van met vrachtwagens. Regionale projecten kunnen ook een bijdrage leveren aan het verminderen van wegkilometers en CO2 uitstoot. Het project 'Mijn Boer' stimuleert de verkoop van streekproducten uit de regio boven Amsterdam in de stad Amsterdam.
In 2000 is het Platform Agrologistiek opgericht. Dit Platform bestaat uit vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, brancheorganisaties, wetenschap en overheden. Het Platform heeft in de loop van de tijd pilot-projecten aangewezen die als voorbeeld dienen voor 'clusteren, verbinden en regisseren' van agrologistiek. De pilots zijn allemaal geïnitieerd vanuit het bedrijfsleven. Eén op de drie vrachtwagens op de weg vervoert voedsel of bloemen. Logistieke kosten van agrarische producten zijn tussen de 8% voor droge kruidenierswaren tot 18% van de kostprijs voor dagverse producten, in andere sectoren geldt een gemiddelde van 6% van de kostprijs voor logistieke kosten. Door slimme logistieke oplossingen kunnen de kosten van de logistiek in de agrosector dus worden verminderd.
Noot aan redacties (