TNS NIPO


EMBARGO TOT ZONDAG 15 FEBRUARI 2009 0.00 uur

Persbericht TNS NIPO

Amsterdam, 13 februari 2009

Verhoging AOW-leeftijd voor Nederlander geen taboe

Morrelen aan de AOW mag voor sommige maatschappelijke organisaties onbespreekbaar zijn, Nederlanders denken hier genuanceerder over. Minder dan de helft van hen deelt het standpunt van deze organisaties. Dit betekent dat een grotere groep wel degelijk open staat voor veranderingen in het AOW-stelsel. In dat geval heeft het verhogen van de AOW-leeftijd duidelijk meer draagvlak dan het verhogen van de premies of het verlagen van de uitkeringen. Daarnaast geven Nederlanders de voorkeur aan fiscale stimuleringen en duurzame investeringen als maatregelen om de economische crisis te bestrijden, terwijl bezuinigen op de AWBZ uit den boze is. Dit alles blijkt uit een onderzoek dat TNS NIPO in opdracht van RTL Nieuws heeft uitgevoerd.

Dat de veiligheid van de pensioenen onder druk staat, is voor de meeste Nederlanders wel duidelijk. Twee van de drie Nederlanders (67%) zien hun vertrouwen in pensioenfondsen geschaad, bijna evenveel mensen (64%) vragen zich wel eens af hoe zeker ze kunnen zijn van hun pensioenvoorziening. Ruim de helft (55%) denkt op de langere termijn geraakt te worden door de ontwikkelingen bij pensioenfondsen.

Pensioengeld op spaarrekening
Niet alleen de houding van consumenten, maar ook hun gedrag lijkt door de berichtgeving over de pensioenfondsen te worden beïnvloed. Een op de tien Nederlanders (11%) overweegt om de komende zes maanden (meer) geld apart te gaan zetten voor hun pensioen, waarbij de spaarrekening ruimschoots de voorkeur krijgt boven een aanvullende verzekering.

Liever AOW-leeftijd verhogen dan hogere premies of lagere uitkeringen
Minder dan de helft van de Nederlanders (44%) is nog van mening dat er op geen enkele manier aan de AOW getornd mag worden. Ook onder gepensioneerden heerst het besef dat veranderingen noodzakelijk zijn, want een nauwelijks grotere groep van hen blijft op een afwijzend standpunt staan: slechts de helft (49%) wil vasthouden aan de huidige situatie. Onder degenen die open staan voor verandering - en dat betreft dus 56% van het publiek - is het jaarlijks verhogen van de AOW-leeftijd veruit favoriet: 50% van hen verkiest deze oplossing, terwijl 23% de voorkeur geeft aan een jaarlijkse verhoging van de AOW-premie. Een jaarlijkse verlaging van de AOW-uitkeringen is welbeschouwd onbespreekbaar (4% van degenen die een verandering wensen kiezen hiervoor).

"Nederlanders staan dus veel meer open voor veranderingen in het AOW-stelsel dan maatschappelijke organisaties die iedere aanpassing op voorhand afwijzen", aldus Reg van Steen, sectordirecteur bij TNS NIPO.

Fiscale stimuleringen en duurzame investeringen ja, bezuinigen op AWBZ nee
Nederlanders geven de voorkeur aan maatregelen ter bestrijding van de economische crisis die hen gevoelsmatig niet direct in de portemonnee raken. De helft van de Nederlanders (50%) beschouwt fiscale stimulering van bedrijven als een adequate maatregel, eveneens de helft (48%) ziet graag dat er geïnvesteerd wordt in duurzame projecten. Een op de drie Nederlanders (34%) vindt het beperken van de hypotheekrenteaftrek voor nieuwe hypotheken tot maximaal 42% (is nu 52%) een geschikte maatregel.

Fiscalisering van de AOW is voor vier op de tien Nederlanders (40%) een absoluut taboe, maar de meeste weerstand bestaat tegen bezuinigingen op de AWBZ (54%).

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO/ RTL Nieuws vermelden.



TNS NIPO / RTL Nieuws