KNHS

terug

Piet Raijmakers sr. wint Grote Prijs van Neumünster 15 februari 2009
Piet Raijmakers - Van Schijndel's Rascin

NEUMÜNSTER (KNHS) - Slechts zes combinaties wisten zich voor de barrage van de Grote Prijs van Neumünster, in de Duitse deelstaat Holstein, te plaatsen. Onder de barrageruiters Piet Raijmakers Sr. (Asten) met de goedgekeurde KWPN dekhengst Van Schijndel's Rascin en Jeroen Dubbeldam (Weerselo) met Jasper Bleu. Raijmakers noteerde in de barrage de snelste foutloze ronde en daarmee heeft voor het eerst - de historie van dit evenement gaat terug tot 1951 - een Nederlander de Grote Prijs van Neumünster gewonnen.

Het was een uitermate zwaar parcours dat als basisparcours stond opgesteld. Vooral de driesprong, die heel kort vanuit een wending was opgetrokken, vroeg een zware tol. De zwaarte van deze combinatie werd nog eens extra opgevoerd omdat het tweede gedeelte van de driesprong, een oxer, erg ver weg stond, terwijl de daarop volgende steilsprong eigenlijk te krap stond opgesteld. Dan volgde op een zeer ruime vier galopsprongen weer een hoge steilsprong van planken. In de barrage moest je eigenlijk voluit doorjakkeren, in de hoop dat alles zou blijven liggen, of een versnelling lager gaan in de hoop dat een vlotte ronde de concurrentie onder druk zou zetten. Piet Raijmakers reed een vlotte goede ronde, zonder ergens tot het uiterste te gaan, en kwam ook tot zijn eigen verbazing als winnaar uit de bus. Dat kwam mede omdat Dubbeldam met Jasper Bleu twee balken aftikte en de Duitser Carsten-Otto Nagel liever een foutloze rit noteerde met zijn nog internationaal onervaren Cazaro. "Cazaro is jong paard en met zon jong paard ga je nu nog niet alle risico's aan in een barrage", aldus Nagel, die derde werd.
De laatste die roet in het eten van Raijmakers kon gooien was de geheel Holsteinse combinatie Jörg Kreutzmann met Sauternes ter Vlucht. Hij probeerde het, maar de nog onervaren combinatie durfde voor het thuispubliek geen dollemansrit aan en overschreed met een achtertsand van 0.14 sec. de finishlijn, goed voor de tweede plaats. "Ik ben blij dat eindelijk een Nederlander hier eens de Grote Prijs heeft gewonnen. Het zou tijd worden, want ik heb het in het verleden vaak geprobeerd, maar het is me nog nooit gelukt. Gisteren had ik een iets minder gevoel, maar toen had ik er een ander bitje in gehangen. Nu reed ik weer met het oude bit en wonnen we", aldus een zeer gelukkige Piet Raijmakers.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.reitturnier.de

Uitslag Grote Prijs:


1) Piet Raijmakers sr. (Asten) - Van Schijndel's Rascin - 0 / 0 - 38.81

2) Jörg Kreutzmann (Dui) - Sauternes ter Vlucht - 0 / 0 - 38.95
3) Carten-Otto Nagel (Dui) - Cazaro- 0 / 0 - 41.94 6) Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - Jasper Bleu - 0 / 8 - 42.73 11) Leopold van Asten (Duizel) - VDL Groep Santana B - 4 13) Willem Greve (Weerselo) - Perpetua - 4
18) Peter Geerink (Gelselaar) - Lonesome Diams Hogue - 8 22) Angelique Hoorn - Blauwendraad's O'Brien - 12 27) Mathijs van Asten (Duizel) - VDL Groep Castella - 12 30) Sabrina van Rijswijk (Waddinxveen) - Toscane - 16

Foto Piet Raijmakers sr. met Van Schijndel's Rascin door: www.melissen.net