NEN
BWTinfo > Nieuws >
FSA evaluatie astaxanthine supplement
vrijdag 13 februari 2009, 11:01
Een Indiaas bedrijf heeft bij het Britse Food Standards Agency (FSA)
een aanvraag ingediend voor het op de markt brengen van een extract
dat rijk is aan astaxanthine als novel food. Een novel food is een
voedingsmiddel of ingrediënt dat geen noemenswaardige geschiedenis van
consumptie heeft in de Europese Unie voor 15 mei 1997. Astaxanthine is
een carotenoïde dat voorkomt in bepaalde algen en onderdeel is van het
voedsel van diverse vissen of schaaldieren (bijvoorbeeld zalm of
garnaal). Na opname in de vis veroorzaakt astaxanthine de roze
kleuring van het visvlees. Het Indiase bedrijf is van plan
voedingssupplementen te gaan produceren met maximaal 4 mg astaxanthine
per softgel capsule. Voordat een nieuw voedingsmiddel op de Europese
markt kan worden gebracht dient het onderzocht te zijn op veiligheid.
In Groot-Brittannië gebeurt dit door een onafhankelijke commissie van
wetenschappers die door de FSA worden aangesteld.
CEN werkt aan diverse Europese normen met analysemethodes voor de
bepaling van carotenoïden in voedingsmiddelen. Een aantal van deze
methodes is ook geschikt voor analyse van supplementen. De CEN
werkgroep ''Vitamins and carotenoids'' werkt momenteel aan een
bepalingsmethode voor astaxanthine en canthaxanthine in visvlees en
aan een methode voor bepaling van de enantiomeer ratio van
astaxanthine visvlees. De laatstgenoemde methode kan gebruikt worden
om het onderscheid tussen wilde vis en gekweekte vis aan te tonen.
Meer informatie: Marcel de Vreeze, 015 2 690 125,
marcel.devreeze@nen.nl