Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam 12 februari 2009

Op vrijdag 13 februari 2008 moeten 37 mensen voor de politierechter verschijnen, nadat ze in oktober 2008 zijn aangehouden bij de ontruiming van een kraakpand aan de Pretoriusstraat 28 in Amsterdam Oost. Ondanks de aanwezigheid van een grote politiemacht, en maar liefst 2 waterkannonen, hebben de bezetters geweigerd het pand vrijwillig te verlaten.

Het pand aan de Pretoriusstraat was 7,5 jaar gekraakt en heeft sinds 2001 niet minder dan 6 verschillende eigenaren gehad. De kraakgroep heeft zowel in de politieke arena als ten aanzien van de publieke opinie felle campagnes gevoerd. Niet zonder succes: uiteindelijk werd een van de eigenaren veroordeeld voor hypotheekfraude en dwong de kraakgroep de eerste succesvolle BIBOB procedure omtrent een bouwvergunning in Nederland af.

Verder huisvestte de Pretoriusstraat 28 sinds 2005 het zeer succesvolle buurtcentrum Joe's Garage, dat zelfs in de ogen van het stadsdeelbestuur 'als deel van de oplossing' voor de problemen in de Transvaalbuurt werd beschouwd.

De bezetting van het pand door 37 mensen uit de buurt, de stad en andere delen van Nederland op de dag van de ontruiming, is tegelijkertijd een teken van solidariteit met de kraakgroep als van de weerzin tegen het afhandelen van sociale problemen met louter juridische of politionele middelen.

De bezetters van de PS28 zullen dan ook van de rechtszaak gebruik maken om de achtergronden bij het verhaal en hun motivaties duidelijk uit de doeken te doen.

De zitting begint op vrijdag 13 februari om 9.00 uur op de Parnassusweg 220 in Amsterdam

De geschiedenis van PS28 en 7,5 jaar sociale revolutie op straatniveau is na te lezen op http://squat.net/ps28

buurtcentrum Joe's Garage is verhuisd naar de overkant (pretoriusstraat 43) http://joesgarage.nl

-----------------------------------

Noot voor redacties

Contact (