Socialistische Partij
SP kritisch over onduidelijkheid sloop woningen Oude Dorp
12-02-2009 * De SP-fractie heeft schriftelijke vragen gesteld over de onduidelijkheid die is ontstaan over de mogelijke sloop van woningen langs de A9. De Amstelveense wethouder Pols geeft namelijk een geheel ander antwoord (geen sloop) dan Gedeputeerde Staten (wel sloop) op de vraag naar de gevolgen van de verbreding/ondertunneling van de A9 in Amstelveen. De SP is in z'n algemeenheid geen voorstander van sloop van woningen en zeker niet als dit het gevolg is van het verbreden van wegen. De schriftelijke vragen van de SP aan Gedeputeerde Staten luiden als volgt.
Op 23 december 2008 stelde de SP u een aantal schriftelijke vragen over het verbreden van snelwegen rond Amsterdam. Eén van die vragen luidde als volgt.
Het is de bedoeling dat de A9 ter hoogte van Amstelveen ondertunneld wordt. Gaan hiervoor woningen gesloopt worden en zo ja, vindt het college het acceptabel dat inwoners uit hun woningen verdreven worden door het faciliteren van meer automobiliteit in Noord-Holland?
Op 27 januari 2009 antwoordde het college van Gedeputeerde Staten op deze vraag het volgende.
Ja, er moet naar verwachting een aantal woningen worden gesloopt. Dat is in dit geval onvermijdelijk. De noodzaak tot sloop van de bedoelde woningen is het gevolg van overheidsbesluiten waarbij de afweging tussen het individueel en het algemeen belang in het nadeel uitvalt van het individu. In dit geval is het de afweging tussen het wel of niet slopen van woningen en het wel of niet kunnen faciliteren van de noodzakelijke bereikbaarheid van de regio. Sloop van de woning is voor bewoners veelal een weinig aangename boodschap maar wij vinden in dit geval dat sloop een te verdedigen resultaat is van bedoelde afweging.
Op 4 februari 2009 vergaderde de gemeenteraad van Amstelveen. Naar aanleiding van het antwoord van Gedeputeerde Staten op de vraag van de SP, zijn in de raad mondelinge vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over de (mogelijke) sloop van woningen langs de A9. De Amstelveense wethouder Pols deelde daarop het volgende mee.
a) Het college van Amstelveen deelt de mening van Gedeputeerde Staten over de sloop van woningen langs de A9 niet.
b) Gedeputeerde Staten hebben zich in hun antwoord aan Provinciale Staten gebaseerd op informatie van Rijkswaterstaat die onjuist is.
c) De gemeente Amstelveen heeft contact gezocht met Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat deelde mee dat het antwoord van de provincie onjuist is.
d) De gemeente Amstelveen heeft met de provincie afgesproken dat de beantwoording wordt gerectificeerd.
Op de website van de gemeente Amstelveen staat bovendien de volgende informatie.
e) Moeten er woningen worden gesloopt voor de aanleg van de tunnel?
Voorzover de gemeente nu kan inschatten is dat niet nodig. Zie ook 'koopt Rijkswaterstaat nu al huizen op in het Oude Dorp?'
f) Koopt Rijkswaterstaat nu al huizen op in het Oude Dorp?
Twee panden langs de A9 zijn op initiatief van de eigenaren verkocht aan Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat heeft geen actief aankoopbeleid en beschouwt deze aankopen als preventief: mocht blijken dat de ruimte niet nodig is dan worden de woningen te koop aangeboden.
Het bovenstaande leidt tot de volgende schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten.
1. Kunt u puntsgewijs ingaan op de hierboven genoemde punten a t/m f, waarbij u ten eerste het inhoudelijke standpunt van de provincie Noord-Holland uiteenzet en ten tweede de verschillen met de informatie van de gemeente Amstelveen toelicht.
2. Indien u daadwerkelijk met de gemeente Amstelveen heeft afgesproken dat de beantwoording van de vraag van de SP zal worden gerectificeerd, waarom hebben Gedeputeerde Staten dit niet aan Provinciale Staten meegedeeld en moeten wij dit vernemen van de Amstelveense wethouder Pols?
3. Het gemeentebestuur van Amstelveen is tegen sloop van woningen als gevolg van het verbreden/ondertunnelen van de A9. Dit standpunt staat haaks op het standpunt van Gedeputeerde Staten, te weten dat sloop onvermijdelijk is.
a. Gaat u de gemeente Amstelveen tegen haar zin in dwingen tot medewerking aan sloop van woningen langs de A9?
b. Zo ja, waarom en op welke manier wilt u de gemeente Amstelveen daartoe dwingen?
4. In uw antwoord op onze vraag van 23 december 2008 spreekt u van een "afweging tussen het algemeen en het individueel belang" en "de afweging tussen het wel of niet slopen van woningen en het wel of niet kunnen faciliteren van de noodzakelijke bereikbaarheid van de regio". In de Amstelveense gemeenteraadsvergadering van 4 februari 2009 is gevraagd naar de inhoud van die afweging. De SP is ook bijzonder geïnteresseerd in de gespecificeerde en gekwantificeerde inhoud van de afweging die u volgens uw eigen woorden heeft gemaakt. Daarom de vraag: wat is de gespecificeerde en gekwantificeerde inhoud van uw afweging?
Statenlid Harald Bos: "Het is opmerkelijk dat GroenLinks in Noord-Holland de sloop van deze woningen steunt, terwijl GroenLinks in Amstelveen daar, net als de SP, al jarenlang een fel tegenstander van is".