Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


---

Zuidoost maakt verwijsgids voor huiselijk geweld

13 februari 2009
Als onderdeel van de voorlichtingscampagne "Geweld(ig) in huis" heeft stadsdeel Zuidoost een gids gemaakt waarin organisaties zijn vermeld die hulp, advies of andere diensten leveren op het gebied van huiselijk geweld in Zuidoost. Voor een effectieve aanpak van huiselijk geweld is het namelijk van groot belang om te weten wie je met bepaalde vragen, signalen of problemen kunt benaderen. Want huiselijk geweld is vaak een complex probleem dat een goede afstemming en samenwerking vergt tussen de diverse betrokken organisaties.

Stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet: "Huiselijk geweld komt ook in Zuidoost nog veel te vaak voor. Deze gids met nuttige adressen van organisaties die mensen met raad en daad kunnen helpen zal zeker een bijdrage leveren om deze vorm van geweld terug te dringen."

Naast een overzicht van hulpverleningsorganisaties bevat de gids ook een overzicht van maatschappelijke organisaties die betrokken zijn bij de aanpak en preventie van huiselijk geweld in Zuidoost. Uit de praktijk blijkt dat zelforganisaties van migranten, vrouwengroepen, vluchtelingenorganisaties en andere vrijwilligersgroepen een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de aanpak van huiselijk geweld. Bijvoorbeeld door het vroegtijdig signaleren van problemen, het toe leiden van betrokkenen naar hulpverlening en het uitvoeren van voorlichting- en preventieprojecten rond huiselijk geweld.

Hoewel de wegwijzer huiselijk geweld vooral is bedoeld voor hulpverleners, kan het ook een praktische gids zijn voor (potentiële) slachtoffers, plegers en getuigen van huiselijk geweld. Daarom is de informatie ook in digitale vorm beschikbaar via de website www.geweldiginhuis.nl

In de nota Huiselijk Geweld 2006-2010 heeft het stadsdeelbestuur van Zuidoost een groot aantal maatregelen en projecten benoemd om huiselijk geweld in het stadsdeel terug te dringen. In de eerste periode stond het openen van een steunpunt huiselijk geweld centraal naast het verbeteren van de samenwerking tussen de partijen die betrokken zijn bij het tegengaan van deze vorm van geweld. Met de gezamenlijke publiekscampagne `Geweld(ig) in Huis' zetten de samenwerkende partijen in op voorlichting en preventie.
---