Nieuw-Vlaamse Alliantie


Parlementaire nieuwsflits van 13 februari 2009 (13/02/09)

Regelmatig versturen we een parlementaire nieuwsflits. Hierin brengen we een selectie van de parlementaire initiatieven van onze parlementsleden.

Vlaams Parlement

De federale excellenties Vincent Van Quickenborne en Didier Reynders haalden vorige week de media met een pleidooi voor een schrootpremie of recyclagepremie, die zou worden toegekend aan mensen die hun oude (vervuilende) wagen inruilen voor een nieuwer en minder vervuilend model. De Vlaamse Regering was echter niet op de hoogte gebracht en minister Crevits reageerde dan ook heftig. Jan Peumans vroeg daarom naar het standpunt van de Vlaamse Regering. Door zijn goed geheugen herinnerde hij zich bovendien dat ook Kris Peeters reeds in juni 2007 zon premie had aangekondigd waarna er niks over vernomen werd. Intussen is er wel overleg geweest tussen Vlaamse en federale kabinetten. De maatregel bleek nuttig te kunnen zijn als relancemaatregel, maar er waren vooral nog veel vragen. Een snelle beslissing is niet te verwachten. Een mooi staaltje aankondigingspolitiek dus

Kris Van Dijck besteedde deze week veel aandacht aan zijn netwerk binnen de onderwijs- en sportwereld. Zo ontving hij een delegatie van Atletiek Vlaanderen, van de Onderwijsvereniging voor Steden en Gemeenten (OVSG) en van de Dienst Internaten van het Vlaams Secretariaat voor het Katholiek Onderwijs (VSKO). Het ging hierbij steeds over hun respectievelijke vragen en bekommernissen met het oog op de verkiezingen en de komende regeringsonderhandelingen.

Tijdens de plenaire vergadering kwam Piet De Bruyn tussen bij het debat over cyberpesten; De recente cijfers over cyberpesten zijn onthutsend. Een van de grote problemen is dat cyberpesten een vorm van pesten is die de jongeren overal achtervolgt. Internet, gsm, sociale netwerksites, Sommige jongeren betalen een onaanvaardbare hoge prijs voor hun aanwezigheid in cyberland. Wat betreft preventie wil Piet ook de ouders van de jonge pesters betrekken. Zij weten vaak niet dat hun kind bewust of onbewust - bijdraagt tot grote psychische en sociale problemen bij andere jongeren. Volgens Piet moeten onder meer leerkrachten opgeleid worden om het pestgedrag van kinderen te bespreken met hun ouders.

Dinsdag ondervroeg Mark Demesmaeker minister Heeren over de MUG te Halle. Eind vorig jaar waren er immers positieve berichten hieromtrent. Mark had recentelijk echter vernomen dat minister Onkelinx nog geen nieuws ontvangen had vanuit de Vlaamse regering. Merkwaardig, vond Mark, en daarom ondervroeg hij Veerle Heeren. Zij antwoordde dat er ten laatste op 30 maart een advies verwacht wordt (van de Vlaamse Adviesraad voor de Erkenning van Verzorgingsvoorzieningen). Uiterlijk een maand later, op 30 april, moet de minister een beslissing nemen. Mark is tevreden met dit antwoord. Het is belangrijk dat er snel duidelijkheid komt. De streek vraagt dat ook.

De verzekering gewaarborgd wonen, bedoeld om de eigenaars van woningen tegen een inkomensverlies te beschermen, liep medio 2008 af. Omwille van de hoge kostprijs werd zij niet verlengd. In de commissie Wonen ondervroeg Helga Stevens minister Keulen over zijn plannen om de verzekering opnieuw aan te besteden. Eerder had de minister meegedeeld dat de verzekering op 1 april 2009 opnieuw aanvang zou nemen. Volgens de minister werd ondertussen een nieuwe procedure gestart en is de administratie de offertes nu aan het beoordelen. Om procedurefouten te vermijden, wou hij echter niets meer kwijt. Helga toonde begrip voor de houding van de minister. Voor sommige mensen is de verzekering immers van levensbelang.

Congresvoorzitter Geert Bourgeois werkte deze week naarstig verder aan de voorbereiding van het programmacongres op 21 februari aanstaande. Samen met de fractiemedewerkers legde hij de laatste hand aan de programmateksten voor de Vlaamse en Europese verkiezingen op 7 juni. De Vlaamse volksvertegenwoordigers stellen de blikvangers uit het programma graag aan u voor op het congres in Hasselt. Tot dan!

Kamer

Woensdag werden minister van Financiën Didier Reynders (MR) en zijn Fortisconstructie vakkundig door de aandeelhouders onderuitgehaald. In plenaire zitting ging Jan Jambon in op de blunders van Reynders, waaronder de manipulatiepoging door stemrecht op te eisen voor geschorste aandelen. Jan vroeg aan Eerste Minister Herman Van Rompuy (CD&V) of Reynders nog kan functioneren in deze regering. Reynders is een Comical Ali, de voormalig Irakese minister die zich ook steeds verschool achter de oneliner er is géén probleem. Maar iedereen kan zien dat Mister Géén Probleem zelf het probleem is. Van Rompuy concludeerde in zijn repliek, samen met de Fortisexperts, dat de verkoop aan BNP Paribas de beste oplossing was. De experts hebben echter nooit de piste van de tijdelijke nationalisatie onderzocht. Over Reynders blunders zweeg de Eerste Minister. Jan vroeg dan ook aan Van Rompuy om zijn reputatie hoog te houden, en Reynders de laan uit te sturen.

De Dienst voor Alimentatievorderingen (DAVO) vierde deze week zijn 5de verjaardag met een colloquium in de Kamer. Vijf jaar na zijn oprichting is de DAVO echter nog steeds niet bekend bij het grote publiek. En gelukkig maar, want de huidige werking is ondermaats. Er moet werk gemaakt worden van de bekendheid van de DAVO, maar dan moet er ook iets gedaan worden aan de mank lopende werking en de kostprijs. Zo is er niet alleen de administratieve rompslomp, de DAVO slaagt er ook amper in om uitbetaalde voorschotten weer te recupereren bij de alimentatieplichtigen. Sarah Smeyers pleit daarom voor verplichte bemiddeling wanneer er kinderen in de scheiding betrokken zijn. Samen met een bemiddelaar kan dan gezocht worden naar een evenwichtige en aanvaardbare oplossing voor alle partijen. Dan zal het probleem van de wanbetaling zich allicht veel minder stellen. Nu wordt in 40% van de gevallen de alimentatie niet of onregelmatig uitbetaald

Els De Rammelaere ondervroeg minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) over de vrijlating van een gedetineerde op grond van een procedurefout. Het incident speelde zich opnieuw af binnen de gevangenis, waar de onmiddellijk aanhouding niet binnen de 24 uur werd betekend aan de gedetineerde. De minister gaf toe dat de procedures niet meer aangepast zijn aan de moderne technieken van deze tijd en pleitte voor informatisering, net zoals zijn voorganger reeds deed in december. Vandaag is er echter nog geen enkele verbetering merkbaar. Nochtans was deze reeds aangekondigd naar aanleiding van de verijdelde vrijlating van de vermeende moordenaar van de politieagente van Kitty Van Nieuwenhuysen. Els herhaalde dan ook haar vraag om het wetsvoorstel, waarbij procedurefouten niet meer automatisch leiden tot vrijlating, prioritair te behandelen.

Patrick De Groote ondervroeg minister Steven Vanackere (CD&V) over de uitlatingen van zijn Nederlandse collega Eurlings inzake de IJzeren Rijn, die de Antwerpse haven moet verbinden met het Duitse hinterland. Als België vasthoudt aan het historisch tracé, dan dreigt Eurlings een blanco cheque te vragen, een bijkomende ondertunneling van het Weertse stadscentrum te eisen en, tegen de volksaard in, op geen euro te kijken. Vanackere blijft uitgaan van een realisatie van het historische tracé tegen 2017-2018, maar geeft toe dat er met Nederland geen overeenstemming is bereikt over de timing en de Belgische financiële inspanningen. Patrick stelde vast dat de timing van minister Tuybens (een realisatie eind 2015) al lang is verlaten, en concludeerde dat de diplomatie heeft gefaald. En dit terwijl de CD&V-kopstukken toch altijd zo trots zijn op hun uitstekende contacten met de Duitse en Nederlandse christendemocratische broeders.

In de commissie Binnenlandse Zaken probeerde Ben Weyts een stemming uit te lokken over het misbruik van de belangenconflictprocedure. Doordat de Franstaligen die belangconflicten steeds weer opnieuw inroepen, raken de wetsvoorstellen om BHV te splitsen maar niet gestemd. De kennisgeving van de motie over het belangenconflict, een agendapuntje dat op een drafje kon worden afgehandeld, ontaarde zo in chaos en uiteindelijk zelfs in een schorsing van de zitting om het advies van het Wetgevend Secretariaat in te roepen. Opvallend was dat Groen! zich geroepen voelde om overleg te plegen met Open vld over de houding die ze moesten aannemen. En als klap op de vuurpijl werd Michel Doomst, de CD&V-burgemeester van Gooik en op papier nog steeds voorstander van de splitsing van BHV, in zijn hemd gezet toen Olivier Maingain (MR-FDF) volmondig beaamde dat al die belangenconflicten mede op vraag van CD&V ingeroepen worden.

Uit cijfers van het Federaal Voedselagentschap (FAVV) blijkt dat het aantal ontvangen klachten over voedsel de laatste 2 jaar met 50% is gestegen. In 2008 ging het om 2.256 klachten, waarvan 1/3 betrekking heeft op gebrekkige hygiëne. Flor Van Noppen ondervroeg minister van Middenstand en Landbouw Sabine Laruelle (MR) over deze opvallende stijging. Alle klachten worden overgemaakt en verder onderzocht door de Provinciale Controle Eenheden van het FAVV. Ongeveer de helft blijken gegrond en kunnen aanleiding geven tot een waarschuwing, een PV of in het ergste geval tot sluiting. Volgens Laruelle is de belangrijkste reden voor deze toename de bewustwording van de consument en de grotere naambekendheid van het FAVV. Flor is tevreden dat steeds meer mensen de weg naar de juiste instanties vinden. De waakzame consument draagt op die manier zijn steentje bij aan de strijd voor veilig en gezond voedsel. Meer info op www.favv.be/meldpuntconsument .

Senaat

Naast enkele vragen in de plenaire vergadering, kwam Louis Ide als ziekenhuishygiënist ook tussen bij de vraag van senator Lieve Van Ermen (LDD) over dit onderwerp. Hij vond de vraag van Van Ermen lovenswaardig, maar met kennis van zaken zette hij toch de puntjes op de i. Ziekenhuishygiëne is een belangrijke materie, en kwam de laatste weken ook enkele keren in het nieuws. In verschillende ziekenhuizen lopen projecten om de handhygiëne te verhogen, en naast een gedegen antibioticabeleid blijft dat de hoeksteen van de ziekenhuishygiëne. Louis waarschuwde voor het vergelijken van cijfers tussen verschillende ziekenhuizen. Een ziekenhuis dat meer screent op de ziekenhuisbacterie, de MRSA, zal meer MRSA aantreffen, en net daardoor slechtere cijfers voorleggen. Terwijl dat ziekenhuis eigenlijk net goed werkt door zoveel mogelijk MRSA op te sporen en passende maatregelen te nemen. Men moet dus opletten en geen appels met peren vergelijken.

Auteur:
Theo Francken, universitair medewerker Vlaams parlementsfractie Joachim Pohlmann, universitair medewerker Kamerfractie

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be