Ingezonden persbericht


EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 8

Ingang Oost, maandag 16 februari, 19.25 uur, Nederland 1 Jan Kruizinga is met hoge snelheid op het circuit van Assen onderuitgegaan. De Ambulancedienst brengt Ageeth van Os naar de Spoedeisende Hulp van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen; zij is met haar busje door een vrachtauto geschept. Michel Bos is tijdens een kickboks-wedstrijd (te) hard op zijn kaak geraakt. Tijdens een volleybalwedstrijd is Gerjan Wiessenberg gezwikt met zijn voet. Jose Meems heeft last van haar buik en is door de huisarts naar de Spoedeisende Hulp gestuurd.

Het Familiediner, maandag 16 februari, 22.00 uur, Nederland 1 Dat een familieruzie lang duurt komt vaker voor in Het Familiediner. Toch gebeurt het niet vaak dat een broer en zus elkaar al tien jaar niet spreken. Zus Jolanda vindt het dan ook de hoogste tijd daar iets aan te doen. Samen met Jolanda bereidt Bert de verjaardag voor van haar zus José. Die heeft al meer dan tien jaar ruzie met haar broer Adrie. José wordt deze week vijftig en voor Jolanda is dat dé gelegenheid voor een poging om zus José en broer Adrie bij elkaar te brengen.

Intensive Care, dinsdag 17 februari, 19.27 uur, Nederland 1 Kijkoperaties bij kinderen (deel 1)
Steeds meer operaties kunnen m.b.v. een kleine camera in buik of borstholte worden uitgevoerd. Het voordeel is snel herstel en minimale littekens. Juist bij kinderen is dat een groot voordeel, zoals getoond wordt door een team van speciaal opgeleide chirurgen van het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Een reportage over academisch-medische topzorg op de Intensive Care-afdelingen van ziekenhuizen in Nederland.

Rail Away, dinsdag 17 februari, 19.55 uur, Nederland 2 Brazilië
Documentaireserie over markante spoorlijnen overal ter wereld. In elke aflevering wordt een traject afgelegd, waarbij onderweg ook veel aandacht is voor de omgeving. Vanuit de stad Sao Paulo wordt het spoor gevolgd naar de grens met Bolivia. Onderweg wordt een tochtje met een fraaie stoomtrein gemaakt. Vervolgens gaat de reis naar de zuidelijk gelegen provincie Paranaga met de beroemde Litorina-trein. Deze reis gaat door de bergen van een prachtig hoog gelegen regenwoud-gebied.

Per Ongeluk, dinsdag 17 februari, 20.50 uur, Nederland 2 Het is tegen tien uur in de avond in de donkere dagen rond Kerst 2003. Een bestuurder van een personenauto wordt op dat moment op afstand gevolgd door de politie en voert zijn snelheid op. Hij slaat plotseling af en raakt Karin frontaal. Het duurt lang voordat Karin, die ondersteboven in de auto hangt, wordt bevrijd. Al die tijd is ze bij bewustzijn. Karin heeft diverse fracturen waardoor ze nog lange tijd daarna moet revalideren. Later blijkt ze ook nog een whiplash te hebben waardoor haar leven totaal verandert. Deze vaak onbegrepen klacht brengt haar tot aan de dag van vandaag veel problemen. Karin moeten leren om te gaan met de pijn en met het feit dat ze haar werk niet meer kan doen. Ondanks de vervelende nasleep van het ongeluk geniet Karin van het leven. Van de veroorzaker heeft ze niets meer gehoord en Marion Lutke gaat met haar op zoek naar meer informatie over de man.

Per Ongeluk volgt mensen die door een verkeersongeluk een ingrijpende levensverandering doormaken. Marion Lutke ontmoet verschillende slachtoffers met hun verhalen van pijn, onbegrip en strijd maar ook van passie, hoop en doorzettingsvermogen.

't Zal je maar gebeuren, dinsdag 17 februari, 22.50 uur, Nederland 2 De oorlog die nooit voorbij gaat
Eerst moesten ze onderduiken in Nederland, vervolgens waren ze hier niet meer welkom. Daarom vertrokken veel Joodse Nederlanders vlak na de Tweede Wereldoorlog naar Israël. Daar zou alles anders zijn. 60 jaar later bezoekt programmamaker Herman Haan een aantal Joodse Nederlanders in Israël. Ze hebben daar een heel nieuw leven opgebouwd. Hij is benieuwd of hun droom waar is geworden of dat ze van de regen in de drup zijn terechtgekomen.

Nederland Helpt, donderdag 19 februari, 17.10 uur, Nederland 2 Pattaya in Thailand, deel 2.
In Thailand worden duizenden meisjes naar de grote stad gestuurd om geld te verdienen. Werken in de stad wordt omschreven als "werken in de fabriek". Vrijwel alle meisjes belanden in de prostitutie. Iedereen weet het, niemand zegt het hardop want dat is een grote schande in de familie. Nella Davidse staat aan het hoofd van het TAMAR Centrum van Youth with a Mission. Het centrum biedt gratis Engelse les aan prostituees in Pattaya. De hoop is dat de vrouwen daar ontdekken dat zij een ander leven kunnen leiden. TAMAR wil daarbij helpen. Huisvesting, eten, psychische hulp en het leren van een nieuw vak... Ingrediënten die door de jaren heen veel vrouwen uit de situatie van gedwongen prostitutie, misbuik, verslaving en geweld heeft kunnen halen.

Carla van Weelie reist naar plekken waar om hulp gevraagd is, en Herman Wegter verrast bijzondere mensen die zich inzetten voor het goede doel.

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 20 februari, 14.38 uur, Z@pp Dikke vette zitzakken
Dop en Kurk vinden zomaar op straat twee dikke, vette zitzakken. Dat is handig. Hup, mee naar de Wiebelwagen! Heerlijk, lekker languit naar het verhaal van Elly luisteren. Wat liggen ze lekker! Dop en Kurk willen niet meer weg, ze willen binnen blijven. Maar dan is opeens een meisje weg! Ze is echt helemaal kwijt. We moeten zoeken!!

De Dorpsdokter, vrijdag 20 februari, 19.27 uur, Nederland 1 Dokter Jan gaat op de fiets visites rijden. Hij bezoekt mevrouw Van den Berg, een oudere patiënte, die vorige week ineens flauwviel en erg moet hoesten. Rosemary ontvangt een stevige roker met griep en flinke keelpijn. Ze legt uit, dat iedereen die rookt eigenlijk wel 'recht heeft' op keelpijn... Marleen krijgt een patiënt met rugklachten en tevens lijkt er suiker in zijn urine te zitten. Of zou dat komen door het jampotje waar de urine in zit? Doktersassistente Ellen bevriest een wrat bij Sophie. Ze ondergaat het bevriezen dapper, want ze is al zes!

Jan en Marleen, vader en dochter, oefenen samen het huisartsenvak uit in hun huisartsenpraktijk in Noordeloos. De apotheek aan huis, de assistentes, de diëtist en de huisarts in opleiding komen uiteraard ook in de serie voor. De band die familie Kruithof heeft met de bevolking in Noordeloos is lang en hecht. Zo haalt Jan Kruithof inmiddels de derde generatie baby's en heeft menig patiënt die nu Marleen Kruithof als arts heeft, haar nog zien opgroeien in hun eigen dorp.

LoveMatch, zaterdag 21 februari, 09.55 uur, Z@pp
Meester Stefan komt vaak te laat en houdt van improvisatietheater. Volgens zijn klas is hij een supergrappige meester. Maar hij heeft met zijn grappen nog steeds geen meisje kunnen versieren. Dus vond zijn klas het de hoogste tijd voor actie! Drie leuke juffen tonen hun kwaliteiten op de dansvloer en ook nemen we een kijkje bij hen thuis. Kunnen deze dames tegen een grapje? En wat is de mening van de klas? LoveMatch; dé datingshow voor vrijgezelle meesters en juffen elke zaterdag om 09.55 uur op Z@pp!

Nederland Zingt, zaterdag 21 februari, 18.30 uur, Nederland 2 Koor- en samenzang programma vanuit de Grote Kerk in Dordrecht. Meewerkende musici: Chr. Gem. Drechtstedenkoor "PRAISE HIM" uit Dordrecht, Kleinkoor Laudation uit Dordrecht, Chr. Gem. Zangver. Jubilate Deo uit Woudenberg o.l.v. Marco den Toom, Sliedrechts Chr. Mannenkoor Ichtus o.l.v. Martin Zonnenberg, Marjo van Someren, sopraan.

Blauw Bloed, zaterdag 21 februari, 19.25 uur, Nederland 2 Blauw Bloed komt vanavond vanuit de sneeuw. Vanuit het Oostenrijkse Lech beelden van de wintersportvakantie van de koninklijke familie. We zien onder andere koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses Máxima en hun kinderen die er op dit moment op vakantie zijn. Verder had presentator Jeroen Snel de unieke mogelijkheid om erfprins Aloiz van Liechtenstein te interviewen. De 40-jarige prins zal op een dag z'n vader Hans-Adam II als regerend vorst van het ministaatje op volgen. Met koningshuisdeskundige Bearn Bilker spreekt Jeroen in Liechtenstein vervolgens over de rol die deze kleine monarchie in de wereld nog kan spelen.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 22 februari, 9.00 uur, Nederland 1 Ds. Arie van der Veer bezoekt vandaag het echtpaar Jitze en Tsjikke Hoekstra. We horen hun mooie en ontroerende levensverhaal dat voornamelijk door Tsjikke verteld wordt. Jitze heeft namelijk enkele jaren geleden verschillende hersenbloedingen gehad, waardoor hij niet goed meer spreekt. Tsjikke vertelt ds. Arie onder andere hoe Jitzes karakter na de hersenbloedingen veranderd is en ze gaan terug naar een plek waar Jitze en Tsjikke een ernstig auto-ongeluk kregen. Verder houdt ds. Arie van der Veer de meditatie afgewisseld met koor- en samenzang. Samenzang eerste blok vanuit de Dominicanenkerk in Zwolle. Tweede blok vanuit de Martinikerk in Bolsward.

Omega Code, zondag 22 februari, 14.30 uur, Z@pp
Het splinternieuwe spel van de Omega Code vergt veel evenwicht en balans. Wie kan het beste het lichaamsgewicht schatten van zijn supporters? Want daarmee kunnen de kandidaten deze ronde winnen. Daarnaast moeten ze ook nog vragen beantwoorden over het verhaal van de zoon die wegging en terugkwam. Weten de kandidaten waar dit verhaal over gaat? Want het team met de meeste sleutels, speelt de finaleronde en maakt dan kans op de felbegeerde spelcomputer!

ontopic, zondag 22 februari, 23.50 uur, Nederland 3 Ontopic is hét discussieplatform waarin de ontmoeting en confrontatie van jongeren met totaal verschillende achtergronden centraal staat. Drie pittige stellingen uit de actualiteit en de Nederlandse jongerencultuur brengen wekelijks etnische, culturele en religieuze overeenkomsten aan het licht. Het ontopic-cabaretduo, presentator Manuel Venderbos of een andere bekende Nederlander/deskundige leidt de stellingen in. Deze week zijn de onderwerpen: Elke Nederlander moet automatisch donor zijn, Atheisme is ook een geloof (Prem) en Porno kijken is vreemdgaan. De presentatie is in handen van Arie Boomsma.

HelpDesk Live, zondag 22 februari, 00.15 uur, Nederland 2 Hoe maak ik mijn leven weer zinvol?
Het kost je moeite om 's ochtends je bed uit te komen, want waar doe je het voor? Je hebt je partner verloren, de kinderen zijn de deur uit, je nieuwe baas ziet je niet staan of je bent arbeidsongeschikt geworden. Zulke veranderingen kunnen je leven aardig overhoop gooien. En dan vraag je je af: wat maakt mijn leven voor verschil? Heeft het eigenlijk wel zin? Of moet ik de zinloosheid maar accepteren? Helpt het om gewoon wat te gaan ondernemen en om vrienden te maken? Heeft God een bedoeling met mijn leven? Kan Hij mijn leven zin geven?

Menno Helmus praat met Evelien Lens (event-producer) en Peter Kos (predikant) over het onderwerp 'Hoe maak ik mijn leven weer zinvol?' Kijk zondagavond naar HelpDesk Live (Ned. 2). Deze uitzending is een herhaling. Je kunt dus tijdens de uitzending niet naar de studio, maar wel naar Nazorg bellen. Kijkers kunnen met elkaar in discussie gaan op het forum via www.eo.nl/helpdesklive.


---

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht