Gemeente Den Haag

Persbericht gemeente Den Haag,
Dienst Stedelijke Ontwikkeling.

Den Haag, vrijdag 13 februari

Leegstand in Den Haag lager dan rapport suggereert

De gemeente Den Haag telt minder leegstaande woningen dan een recent rapport van onderzoeksbureau Regioplan suggereert. Dat meldt het college van burgemeester en wethouders van Den Haag vandaag in antwoord op vragen van Haagse Stadspartij-raadslid Wijsmuller. Het rapport baseert zich bij zijn woningtelling op onvoldoende betrouwbare statistische gegevens en laat belangrijke factoren buiten beschouwing, zoals de relatief hoge bewoning door expats en het hoge aantal 'pied-à-terres in Den Haag. Stelde Regioplan de leegstand in Den Haag op 8,3%, in werkelijkheid ligt dat rond de 5%. Daarmee ligt het Haagse leegstandcijfer onder het gemiddelde van de vier grote steden en is het bijna gelijk aan het landelijk gemiddelde, een beduidend verschil met Regioplan.

Het rapport "Kraken en Leegstand" van Regioplan vergelijkt cijfers van het CBS-woningregister met bewoningsgegevens uit de gemeentelijke basisadministratie. Het verschil tussen het aantal geregistreerde woningen en het aantal bewoonde adressen levert hun leegstandspercentage op. Het college maakt in zijn beantwoording aan de gemeenteraad duidelijk dat de deels uit de jaren vijftig daterende telwijze in het CBS-woningregister veel minder betrouwbaar is dan beschikbare gegevens van de gemeentelijke belastingdienst (GBD), die de Onroerend Zaak belasting int. De GBD-gegevens laten zien dat Regioplan voor Den Haag 3500 woningen teveel opvoert in haar rapport.

Daarnaast houdt "Kraken en Leegstand" geen rekening met woningen, waarvan de bewoning niet aangemeld hoeft te worden bij de gemeentelijke basisadministratie. Dit gaat met name op voor het relatief hoge aantal expat-bewoningen in Den Haag. Gegevens van het ministerie van Buitenlandse Zaken laten zien dat Den Haag ten minste 5000 van dit soort bewoningen telt.

Beide factoren tezamen zorgen voor een heel ander beeld van de leegstand in Den Haag. In plaats van de 8,3% leegstand volgens Regioplan gaat het in werkelijkheid om een leegstand van rond de 5%. Hierbij is dan nog geen rekening gehouden met het relatief hoge aantal "pied-à-terres" in Den Haag, de door herstructuring leegstaande woningen en recreatieve bewoningen, met name in Scheveningen. De omvang hiervan is niet geheel bekend omdat daarvoor nog geen goede gegevens beschikbaar zijn.

Voor nadere informatie (uitsluitend voor de redactie):

Joep van Ool, tel. 070-3534130 of 06-29065388