Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 13 februari 2009

Reconstructie maakt kruising Westerweg / Fritz Conijnlaan veiliger

Van de twee kruisingen Fritz Conijnlaan / Westerweg wordt één kruising gemaakt. Op verzoek van buurtbewoners wordt deze plek veiliger gemaakt voor fietsers. Op de Westerweg rijden auto's vaak te hard, waardoor de kans op aanrijdingen met fietsers groot is. Daarom start de gemeente op 3 maart a.s. met de reconstructie van de kruising Westerweg / Fritz Conijnlaan. De werkzaamheden zijn eind maart afgerond.

Dat autoverkeer op de Westerweg vaak te hard rijdt, is een probleem dat al langer bestaat. Maatregelen zoals passeereilandjes en Japanse belijning zijn niet doeltreffend gebleken. De afdeling Verkeer van de gemeente en de buurtvertegenwoordiging Westerweg en Fritz Conijnlaan zijn daarom nogmaals met elkaar in gesprek gegaan. Zij zijn tot twee verkeersontwerpen gekomen:


1. een verhoogde middenbermgeleider in de Westerweg tussen de Kalkovensweg en de Prins Bernhardlaan


2. een reconstructie van het kruispunt Westerweg / Fritz Conijnlaan

De verhoogde middenbermgeleider is er al sinds april 2008 en wordt momenteel geëvalueerd. De reconstructie van het kruispunt Westerweg / Fritz Conijnlaan heeft de instemming van een grote meerderheid van de bewoners van de Fritz Conijnlaan. Deze wordt dan ook binnen enkele weken in gang gezet.

Kap monumentale Hollandse iep

Aan de Fritz Conijnlaan staat een monumentale Hollandse iep die is geplant in de jaren '30. Op het eerste gezicht ziet de boom er gezond uit, maar de wortelvoet is aangetast door een schimmel die houtrot veroorzaakt. In de stam zit een grote holle ruimte en de restwand is op veel plekken zeer dun. Dit is gevaarlijk voor de omgeving. Daarom moet de iep helaas gekapt worden. Dit gebeurt op maandag 23 februari a.s. Ter compensatie plant de gemeente in de nieuwe situatie drie nieuwe bomen terug.

Van twee kruispunten naar één

In de nieuwe situatie wordt van twee kruispunten Westerweg / Fritz Conijnlaan één kruispunt gemaakt. De aansluiting van de Fritz Conijnlaan op de Westerweg komt recht tegenover de Houtweg. Ook komen er twee vluchtheuvels, waardoor fietsers veiliger kunnen oversteken en de snelheid van het autoverkeer vermindert.

De gemeente voert het werk in twee fases uit. Aanpassen van de Fritz Conijnlaan gebeurt in de eerste fase, waarbij verkeer op de Westerweg gewoon kan doorrijden. Het eenrichtingsverkeer in de Fritz Conijnlaan / Leliestraat wordt tijdelijk opgeheven waardoor de woningen aan de Fritz Conijnlaan bereikbaar blijven.

In de tweede fase wordt de Westerweg aangepast. Tijdens deze werkzaamheden is het gedeelte van de Westerweg ter hoogte van de Fritz Conijnlaan van 16 tot en met 27 maart volledig afgesloten voor het verkeer. Doorgaand verkeer wordt door middel van borden omgeleid via de Kennemersingel - Kennemerstraatweg - Prinses Julianalaan. Fietsers en voetgangers kunnen de werkzaamheden passeren.

Werk in uitvoering

De gemeente Alkmaar doet er alles aan om de overlast van de werkzaamheden te beperken. Meer informatie over wegwerkzaamheden is te vinden op www.alkmaar.nl onder het kopje 'Werk in uitvoering'.


Noot voor redacties
(

Gemeente Alkmaar