Raad van de Europese Unie

Here is the latest news for which you have subscribed.


-Verklaringen over het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid (GBVB): executie van Steve Henley :

Brussel, 12 februari 2009
6360/09 (Presse 38)

Verklaring van het voorzitterschap namens de EU betreffende de executie van Steve Henley

De Europese Unie spreekt haar scherpe veroordeling uit over de executie van Steve Henley op 4 februari 2009 in de gevangenis Riverbend te Nashville, Tennessee. Steve Henley was ter dood veroordeeld voor de moord op Fred en Edna Stafford in 1985. Vanaf dat moment heeft Steve Henley zijn onschuld staande gehouden. Hij was in feite aangeklaagd op basis van de getuigenis van zijn medegedaagde.
De executie van Steve Henley heeft een einde gemaakt aan het feitelijk moratorium dat Tennessee in acht had genomen in afwachting van de beslissing van het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten in de zaak Baze tegen Rees. Het arrest van het Hooggerechtshof van 16 april 2008 veroorlooft de hervatting van executies door middel van dodelijke injecties overal in de Verenigde Staten van Amerika. De Europese Unie bevestigt dat zij van oudsher gekant is tegen de doodstraf in alle omstandigheden en bijgevolg streeft naar de wereldwijde afschaffing van de doodstraf, met als eerste stap een wereldwijd moratorium.
De Europese Unie wijst erop dat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op 20 november 2008 een resolutie heeft aangenomen betreffende de doodstraf, waarin haar resolutie van december 2007 wordt bevestigd en daarin werden alle staten die de doodstraf nog steeds toepassen, uitdrukkelijk gevraagd een moratorium op terechtstellingen in te voeren met het oog op de afschaffing van de doodstraf. Het is onze overtuiging dat de afschaffing van de doodstraf van fundamenteel belang is voor de bescherming van de menselijke waardigheid en voor de gestage ontwikkeling van de mensenrechten.
Bijgevolg dringt de Europese Unie erop aan het feitelijk moratorium op de uitvoering van de doodstraf in de Amerikaanse staat Tennessee opnieuw in te voeren. De kandidaat-lidstaten Turkije en Kroatië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, en Montenegro, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië en Armenië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië blijft deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.