Provincie Antwerpen


Dikke truien voor kansarmen op Dikke-truiendag

Provinciebestuur stimuleert op Dikke-truiendag haar werknemers om energie te besparen - vrijdag 13 februari - 12.30 tot 14 uur


----------
De provinciale ambtenaren hopen op een zonnige dag op vrijdag 13 februari. Op Dikke-truiendag gaat in het provinciehuis de verwarming een paar graden lager, om energie te besparen en zo de CO2-uitstoot te verminderen. Dit jaar organiseert de provincie voor haar werknemers ook een inzameling van dikke truien die zullen geschonken worden aan kansarmen. Op de middag kunnen de medewerkers genieten van de film EARTH. Deze prachtige natuurdocumentaire zal hen zeker overtuigen van het nut van hun inspanningen.

De provinciale ambtenaren kunnen genieten van de film Earth op Dikke-truiendag 16 februari 2005 was precies de dag waarop het Kyotoprotocol goedgekeurd werd. Door dit protocol heeft Vlaanderen zich er toe verbonden tussen 2008 en 2012 jaarlijks gemiddeld 5,2% minder broeikasgassen uit te stoten dan in 1990.

In 2005 organiseerde Milieuzorg Op School (MOS) van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (Vlaamse overheid) de eerste Dikke-truiendag. Sindsdien worden scholen aangemoedigd om op 16 februari de verwarming een graadje lager te zetten en zo hun CO2-uitstoot te verminderen. Sinds 2007 werden ook bedrijven en lokale overheden uitgenodigd om deel te nemen aan Dikke-truiendag. Een dikke trui vangt het graadje lager zonder comfortverlies op. 16 februari werd daarom omgedoopt tot de Dikke-truiendag. Dit jaar vindt de Dikke-truiendag echter op 13 februari plaats, omdat het in scholen en verenigingen meer besparing oplevert. In 2008 namen meer dan 800.000 Vlamingen deel aan de Dikke-truiendag.

Provinciebestuur stimuleert haar werknemers om energie te besparen

Door deelname aan Dikke-truiendag wil de provincie haar personeelsleden bewust maken van de klimaatproblematiek en een effectieve energiebesparing (en dus reductie van de CO2-emissie) realiseren. Zo doen het provinciehuis, het huis van de sport, sportcentrum Peerdsbos, PIME, PIH, Plantijn hogeschool, Toerisme Provincie Antwerpen, PTS Boom en de hooibeekhoeve allemaal mee aan klimaatwijken. Dit betekent: ze gaan de uitdaging aan om in de periode van 1 november 2008 tot 30 april 2009, 8% energie te besparen. Medewerkers worden gestimuleerd om PC's sneller in stand-by of uit te zetten, het licht uit te doen, ... De tussentijdse resultaten van de besparingen van de 'klimaatwijken'-actie, zullen op de Dikke-truiendag bekendgemaakt worden.

Op 13 februari zal de verwarming een paar graden lager worden gezet. De verwarming een graadje lager zetten betekent 7% minder brandstofverbruik en dus 7% minder CO2-uitstoot. Aan de personeelsleden wordt gevraagd die dag ter compensatie een 'dikke trui' aan te doen.

Dikke truien voor kansarmen

Vanuit de algemene organisatie van dikke-truiendag (LNE) wordt de organisatie van ludieke en originele acties bij dikke-truiendag aangemoedigd. Onder het motto:'Beter één trui om een lijf dan tien in een kast' wil de provincie het begrip 'besparen' verruimen door een inzameling te doen van dikke truien voor kansarmen (hergebruiken is ook grondstoffen besparen)... De ingezamelde dikke truien worden tijdens een voedselbedeling van vzw DAKANT (daklozenhulp Antwerpen), rechtstreeks aan behoeftige kansarmen in de stad Antwerpen gegeven. In ruil voor een trui, krijgen de werknemers een fleece sjaal cadeau met het logo van de provincie Antwerpen op.

Om helemaal overtuigd te raken, krijgen de ambtenaren op de middag ook de natuurdocumentaire EARTH te zien. Deze film toont aan de hand van prachtige beelden de harde realiteit van het (over)leven op onze planeet. Zo wordt duidelijk hoe de opwarming van de aarde de overlevingskansen van vele diersoorten bedreigt.

Programma
12-14 uur:
Inzamelactie dikke truien in inkomhal
12.30 uur:
Bekendmaking eerste klimaatwijk resultaten
12.40 uur:
Vertoning

Praktische info
Wanneer:
vrijdag 13 februari van 12.30 tot 14 uur
Waar:
provinciehuis, Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen Verantwoordelijke gedeputeerde:
Jos Geuens, sp.a
tel. 03 240 52 55

Perscontact:
Lore Defrancq
Regiowerking Milieu, Natuur en Duurzame Ontwikkeling Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen
tel. 03 240 66 85