PERSBERICHT
Apeldoorn, maandag 20 januari 2009
Samen met je buurman in een warme trui
Op 13 februari gaan in Nederland 2500 straten, buren in warme trui met elkaar op de foto. Deze straten doen mee aan Het klimaatstraatfeest en zijn sinds eind oktober druk bezig met de hele straat zoveel mogelijk energie te besparen, door het isoleren van woningen en het aanbrengen van dubbel glas. Natuurlijk doen zij ook mee met de Warme Truiendag op 13 februari aanstaande en krijgen ook voor deze fotoactie punten. De 500 straten met de meeste punten, krijgen op 16 mei allemaal een straatfeest cadeau.
Op 13 februari 2009 is het namelijk Warme Truiendag en zet heel Nederland de verwarming één of twee graden lager en trekt men een (warme) trui aan. Op deze manier wordt er in één dag enorm veel energie bespaard. Warme Truiendag 2009 wordt op scholen, kantoren maar ook thuis een warm hart toegedragen. Kijk voor meer info op www.warmetruiendag.nl.
De Warme Truiendag is een laagdrempelige actie, die in 2009 voor het derde achtereenvolgende jaar wordt gehouden en is bedoeld om mensen te stimuleren structureel energie te besparen. zowel in gedrag als met technische maatregelen.
Een groot deel van de in Nederland gebruikte energie gaat op aan de verwarming van gebouwen. Hierop kan met simpele maatregelen en een duurzamer gebruik 30% worden bespaard. Dit geldt zowel voor bedrijfsmatig gebruikte gebouwen als voor woonhuizen. Nu de klimaatcrisis steeds duidelijker wordt en de internationale politiek maar niet tot handelen komt, laten burgers zien dat zij bereid zijn meer te doen dan alleen een spaarlamp in te draaien en de verwarming 's nachts uit te zetten. Ongeveer eenderde van de woningen heeft een gasverbruik van meer dan 125 euro per maand. Daar kan met gemak 30 procent vanaf zonder comfort te verliezen. Hetzelfde geldt voor het gemiddelde stroomverbruik van ruim 60 euro per maand waar ook zeker 30 procent op bespaard kan worden. Nederlandse gezinnen zijn verantwoordelijk voor eenderde van de Nederlandse uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen.
De verwarming één graad lager bekent 7% minder energieverbruik en dus 7% minder CO2-uitstoot. Het Klimaatverbond denkt dat er dit jaar 2 miljoen mensen mee gaan doen en er dus 66 ton CO2 wordt bespaard. Dat betekent een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar, toen er 1 miljoen mensen mee deden en de actie op één dag 33 ton CO2 = 1,1 miljoen euro aan besparing op leverde.
De Warme Truiendag is een initiatief van Het Klimaatverbond en wordt jaarlijks op of rond 16 februari gehouden; de dag waarop in 2005 de Kyoto-overeenkomst in werking trad.
Gemeente Apeldoorn