Ingezonden persbericht


Eromes viert 100-jarig bestaan

Expositie Eeuwig

Een stoel, kruk of vloerkleed van fietsbanden. Meubels van oude dekens of vodden. En wat te denken van een lamp van kale tennisballen of een stoel gevormd uit productie overblijfselen. Producten of onderdelen hebben op zeker moment hun leven erop zitten en zijn rijp voor de stort. Voor veel ontwerpers vormt het gegeven 'afgedankt' juist de inspiratie tot een nieuw idee. Onder de titel 'Eeuwig' is vanaf 13 februari 2009 bij Eromes projectinrichting te Wijchen een expositie te zien van meubels en objecten uit hergebruikte materialen. Het is de eerste tentoonstelling in een reeks van presentaties ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Eromes. De organisatie is in handen van Yksi Ontwerp uit Eindhoven.

Eromes ontwerpt, produceert en levert creatieve oplossingen voor leer-, zorg- en werkomgevingen. Die creativiteit komt soms voort uit nieuwe inzichten, maar ontstaat soms ook door anders te kijken naar het bestaande. Vanuit die visie heeft Yksi Ontwerp de afgelopen 3 jaar een reeks van verassende exposities georganiseerd in de presentatieruimte bij de entree van Eromes.

In 2009 bestaat het bedrijf uit Wijchen honderd jaar. Aanleiding voor Yksi Ontwerp om de tijdgeest te vangen in een reeks van exposities. De tentoonstelling 'Eeuwig' vormt de aftrap. Een eeuw geleden kwam de industriële revolutie goed op gang. De massaproductie deed zijn intrede en groeide naar een hoogtepunt in de jaren '60 en '70. Daarna zagen we het verlangen naar individualiteit weer groeien. Tegelijkertijd werden we geconfronteerd met de keerzijdes van de massaconsumptie en de wegwerpmaatschappij. De roep om duurzaamheid werd en wordt steeds sterker.

Niet alleen kunstenaars maar ook tal van vormgevers zetten zich af tegen ontwikkelingen in de maatschappij of gebruiken het thema 'afgedankt' juist als inspiratie voor een nieuw idee. De expositie 'Eeuwig' brengt voorbeelden van deze bron van creativiteit bij elkaar. Ze helpen de bezoeker om op een andere manier naar de realiteit te kijken of de omgeving te beleven.

De expositie 'Eeuwig' is te zien bij Eromes projectinrichting te Wijchen, vanaf vrijdag 13 februari 2009 tot en met vrijdag 8 mei 2009 op werkdagen van 9.00-17.00 uur.


---