Ingezonden persbericht


Amsterdam zet in 2009 museale schatten in de schijnwerpers

Themajaar '2009 Amsterdam Art City' biedt serie bijzondere tentoonstellingen

In 2009 maakt Amsterdam zijn internationale reputatie als cultuurstad meer dan waar. Met het themajaar 2009 Amsterdam Art City zet Amsterdam zijn museale schatten extra in de schijnwerpers. Aanleiding is de langverwachte opening van de Hermitage Amsterdam en het vernieuwde Stedelijk Museum. Tijdens het themajaar biedt Amsterdam een aantal exceptionele tentoonstellingen, zoals Van Gogh en de kleuren van de Nacht vanaf 13 februari, Jan Lievens vanaf 17 mei in Museum Het Rembrandthuis, Aan het Russische Hof vanaf juni in Hermitage Amsterdam en Van Goghs Brieven vanaf 9 oktober in het Van Gogh Museum. Bijzonder ook is de komst van Vrouw met een weegschaal van Johannes Vermeer, vanaf 11 maart in het Rijksmuseum. Daarmee bezit het Rijksmuseum tijdelijk de grootste collectie Vermeers in Europa.

De Hermitage Amsterdam opent in juni 2009 en wordt de belangrijkste dependance van dit beroemde museum buiten Sint Petersburg. Jaarlijks zullen hier twee grote tentoonstellingen te zien zijn. Het nieuwe Stedelijk Museum opent naar verwachting in december 2009 zijn deuren, inclusief de spectaculaire uitbreiding naar ontwerp van Benthem Crouwel Architekten. Met deze twee nieuwe musea en de bijzondere tentoonstellingen versterkt Amsterdam zijn positie als één van de belangrijkste cultuursteden in Europa.

Een compleet overzicht van het themajaar 2009 is te vinden op www.amsterdamartcity.com en in de brochure Amsterdam Art City 2009 die verkrijgbaar is bij o.a. de VVV-vestigingen van Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB) en de Amsterdamse musea. Het kleurrijke boekje besteedt ook aandacht aan andere culturele facetten zoals de vele festivals, design, het Concertgebouw en Het Nationale Ballet dat inhaakt op de opening van de Hermitage Amsterdam met het programma '100 jaar Les Ballets Russes'. Sponsor van de themajaren van ATCB is Canal Bus. Daarnaast levert de afdeling Economische Zaken van de gemeente Amsterdam een financiële bijdrage.

Bijzondere tentoonstellingen in 2009

Tijdens het themajaar 2009 Amsterdam Art City biedt Amsterdam een groot aantal bijzondere tentoonstellingen. De openingstentoonstelling is Heilig Vuur van 13 december 2008 tot en met 19 april 2009 in De Nieuwe Kerk. Het zijn topstukken op het gebied van religie en spiritualiteit uit de collectie van het Stedelijk Museum. Het Van Gogh Museum presenteert vanaf 13 februari Van Gogh en de kleuren van de nacht met meer dan 25 topschilderijen waarvan vele nog niet eerder gezamenlijk te zien waren.

Eveneens vanaf 13 februari is in Foam een retrospectief te zien van de beroemde Amerikaanse fotograaf Richard Avedon.

In het Amsterdams Historisch Museum is vanaf 5 maart 'Old Masters' te zien, een keuze uit één van de rijkste verzamelingen ter wereld.

Vanaf 11 maart herbergt het Rijksmuseum met vijf schilderijen tijdelijk de grootste Vermeer-verzameling van Europa, dankzij het bruikleen Vrouw met een weegschaal uit de National Gallery in Washington.

Museum Het Rembrandthuis biedt vanaf 17 mei een overzichtstentoonstelling van Jan Lievens, een tijdgenoot van Rembrandt en al vroeg beroemd als wonderkind.

In juni opent de Hermitage Amsterdam zijn deuren met de spectaculaire openings-tentoonstelling Aan het Russische Hof. Deze geeft een dwarsdoorsnede van de rijke verzameling van Staatsmuseum de Hermitage in Sint Petersburg.

Eveneens in juni heropent het Koninklijk Paleis op de Dam zijn deuren na een restauratie van twee jaar

Het Stedelijk Museum presenteert in het Van Gogh Museum de tentoonstelling Avant-gardes '20 / '60. Hoogtepunten uit de collectie van het Stedelijk Museum.

Op 9 oktober opent in het Van Gogh Museum de tentoonstelling Van Gogh's Brieven.

In december verwacht het Stedelijk Museum zijn deuren te kunnen openen, na een verbouwing en nieuwbouw die vele jaren vergde. In de spectaculaire nieuwe vleugel zijn tentoonstellingen te zien van Mike Kelley en Francis Als. In het gerestaureerde hoofdgebouw zijn alle hoogtepunten te zien uit de collectie met grote namen als Appel, Chagall, De Kooning, Malevich, Matisse, Mondriaan, Picasso, Rietveld en Warhol.

Themajaren

Bij de organisatie van themajaren werkt Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB) sinds 2003 nauw samen met de culturele en toeristische partners in Amsterdam. Gebleken is dat deze een uitstekend middel zijn om het imago van de stad te versterken en een impuls voor bezoekers om juist dat jaar een bezoek aan Amsterdam te brengen. Het themajaar 2006 Rembrandt 400 bracht bijvoorbeeld honderdduizenden extra bezoekers naar Amsterdam. ATCB verwacht van het themajaar 2009 Amsterdam Art City een vergelijkbaar succes.

Holland Art Cities

De opening van een aantal belangrijke musea in Amsterdam in 2009 en 2010 was aanleiding voor het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) om tijdens deze twee jaren het thema 'Holland Art Cities' centraal te stellen. Hierin werken tien topmusea en de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht samen. Voor Amsterdam zijn dit het Rijksmuseum, Hermitage Amsterdam, Van Gogh Museum en Stedelijk Museum.