Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)


Oratie Simone Buitendijk; Kinderen in Nederland hebben recht op betere gezondheid


Publicatiedatum:
16 februari 2009 |

NIEUWSBERICHT



Als Nederland gidsland wil zijn als het gaat om de rechten van het kind, dan zal er meer aandacht moeten komen voor de gezondheid van het kind. Dat stelt Simone Buitendijk (TNO) in haar oratie waarmee ze op 13 februari jl. de functie aanvaardde van bijzonder hoogleraar Integrale preventieve gezondheidszorg voor kinderen aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De bijzondere leerstoel is ingesteld door het Lorentz-van Iterson Fonds van TNO.

Nederland heeft meerdere malen internationale verdragen geratificeerd waarin het recht op het hoogst haalbare niveau van mentale en fysieke gezondheid is vastgelegd. Volgens Buitendijk, werkzaam bij TNO als programmamanager Jeugd, krijgt dat recht op gezondheid in ons land te weinig aandacht. ?We doen Nederlandse kinderen te kort. Ze zijn niet gezond genoeg,? zegt Buitendijk. Volgens haar biedt de manier waarop de jeugdgezondheidszorg in dit land is georganiseerd unieke kansen om het beter te doen. ?Ons systeem heeft meer aandacht nodig om goede zorg voor de volgende generatie te garanderen?, zegt Buitendijk.

Nieuwe gezondheidsproblemen

Juist nu is het versterken van de jeugdgezondheidszorg volgens Buitendijk nodig, omdat we met nieuwe problemen worden geconfronteerd. Kinderen worden steeds jonger te dik. Ongeveer een kwart van de jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar heeft last van chronische aandoeningen, zoals astma, terugkerende hoofd- of buikpijnklachten, vermoeidheid en psychische problemen. Daarnaast wordt kindermishandeling steeds meer erkend als belangrijk volksgezondheidsprobleem met enorme gevolgen. Ruim 100.000 kinderen hebben jaarlijks te maken met mishandeling of verwaarlozing. En als laatste noemde Buitendijk het alcoholgebruik onder de jongeren. ?Nederlandse jongeren beginnen te vroeg met het drinken van alcohol, vaak al op de basisschool. Ook drinken ze te veel en te vaak.?

Nieuwe oplossingen

Het aanpakken van deze grote, nieuwe gezondheidsproblemen kan alleen effectief als er wordt samengewerkt door zorgverleners, beleidsmakers, politici en onderzoekers. Buitendijk ziet een aantal nieuwe oplossingen. Vroeg beginnen met preconceptiezorg, het voorlichten van ouders met een kinderwens, is cruciaal. Minimaal een kwart van de problemen als aangeboren afwijkingen, vroeggeboorte of laag geboortegewicht kan zo worden voorkomen. Ook is het nodig om aandacht te besteden aan de nieuwe ongelijkheid: gezondheidsverschillen die ontstaan door etnische verschillen. Daarnaast moet Nederland investeren in het monitoren van gezondheidsproblemen van kinderen. Ook is een nieuwe vorm van samenwerking nodig tussen zorgverleners. De jeugdgezondheidszorg kan het niet alleen, de zorg moet geleverd worden door een heel netwerk.