Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Kaspersky Lab zet belangrijkste cybercrimetrends
voor 2009 op een rij

Proactieve bescherming tegen internetbedreigingen is absolute must

's-Hertogenbosch, 13 februari 2009 - Kaspersky Lab, toonaangevend leverancier van internetbeveiligingsoplossingen voor bedrijven en consumenten, voorziet een snelle toename van het aantal cyberbedreigingen in 2009, zoals online fraude, phishing, hacking en ID-diefstal. Pc's en laptops zijn net als internet niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. De vertrouwelijke gegevens die erop staan, zijn vaak van onschatbare waarde. Niet alleen voor de gebruikers, maar ook voor cybercriminelen. Om te laten zien uit welke hoek de crimewind dit jaar waait, hebben de specialisten van Kaspersky Lab de belangrijkste internetbedreigingen op een rij gezet.

"Veel internetgebruikers zijn zich niet bewust van dit soort bedreigingen. Toch is de kans om slachtoffer van cybercrime te worden groter dan menigeen denkt," zegt Dick Gehéniau, Managing Director van Kaspersky Lab Benelux. "Ieder jaar investeren wij enorm veel geld en middelen in de bestrijding van cybercrime. Op die manier stellen we gebruikers in staat om hun IT-infrastructuur adequaat te beveiligen."

De specialisten van Kaspersky Lab waarschuwen gebruikers voor de volgende grote cybercrimebedreigingen waar ze in 2009 mee te maken (kunnen) krijgen:


1. Een van de opvallendste ontwikkelingen is de besmetting van computers via losse opslagmedia als USB-flashdrives, cd's en dvd's. Recente grootschalige infecties van pc's zijn veroorzaakt door crimeware die automatisch geactiveerd worden vanaf dergelijke media, vaak omdat gebruikers geen idee hebben van de risico's die deze met zich meebrengen.


2. Ook rondsurfen op het web brengt gevaren met zich mee. Kaspersky Lab heeft een sterke toename geconstateerd van het aantal websites dat geïnfecteerd is met kwaadaardige codes. Volgens verschillende bronnen zijn vandaag de dag tussen de één op de vijftig en één op de driehonderd sites besmet. In 2006 was dat nog een tiende. Dit komt doordat virusschrijvers werken met technieken die het mogelijk maken dat telkens wanneer crimeware van een site gedownload wordt deze zichzelf modificeert. Verder wordt er steeds vaker gebruikgemaakt van populaire websites waarvan surfers aannemen dat zij geen malware verspreiden. Kaspersky Lab schat dat in 2009 meer dan de helft van alle malafide programma's op zulke sites geplaatst wordt.


3. Internet laat een snelle groei zien van bancaire en andere financiële diensten die gebruikers in staat stellen om online betalingen te verrichten, hun bankrekeningen te beheren of valuta te wisselen. Vanzelfsprekend trekt dit ook de aandacht van cybercriminelen. Kaspersky Lab verwacht dan ook dat internetfraude, zoals phishing en de diefstal van creditcardgegevens, in 2009 nog verder om zich heen zal grijpen.


4. Omdat steeds meer kinderen en jongeren toegang hebben tot internet, moet extra aandacht besteed worden aan de bescherming van minderjarigen op het web. De problemen rond pornografie en pedofilie zijn immers nog steeds niet uit de wereld. Dit maakt het belang van controlesystemen waarmee ouders onveilige of ongewenste content kunnen filteren alleen maar groter.


5. In het verleden was het merendeel van de kwaadaardige programma's bedoeld om computersystemen aan te vallen die niet beveiligd waren met antivirusoplossingen. Virusschrijvers hebben inmiddels echter de bakens verzet. Kaspersky Lab vermoedt dat steeds meer crimeware gebruikmaakt van technologieën die verhinderen dat de malafide software ontdekt en verwijderd wordt door computersystemen. De securityspecialist verwacht dan ook dat het aantal kwaadaardige programma's dat speciaal ontwikkeld wordt om bepaalde typen filters te omzeilen, zal groeien. Daarnaast voorziet Kaspersky Lab een forse toename van nepantivirusprogramma's die niet-bestaande bedreigingen 'ontdekken' en gebruikers geld aftroggelen onder het mom hun 'een plezier te doen'.


6. Virusschrijvers zullen blijven profiteren van de zwakke plekken in besturingssystemen en populaire applicaties, een factor die des te meer van belang is gezien de release van Microsoft Windows 7 in 2009. De groeiende populariteit van 'alternatieven' voor Windows, zoals MacOS en Linux, zal onafwendbaar leiden tot een toename van het aantal crimewareprogramma's dat ook deze besturingssystemen op de korrel neemt.

De specialisten van Kaspersky Lab denken dat leveranciers van antivirussoftware om deze bedreigingen het hoofd te bieden vaker gebruik zullen gaan maken van de nieuwste beveiligingstechnieken, gebaseerd op proactieve technologieën en reputatieservices als online verzoeken aan centrale databases, beperkte toegangsrechten bij het downloaden van applicaties, beheersystemen voor beveiligingsupdates en lijsten met betrouwbare applicaties. Deze technologieën en services zijn een aanvulling op de gebruikelijke 'signature-based' methodes van antivirusbeveiliging, maar zullen die nog niet volledig kunnen vervangen.

WEBSITE

CORPORATE NIEUWS

PRODUCT & DIENSTEN

DOWNLOADS

Over Kaspersky Lab

Kaspersky Lab, opgericht in 1997, is een internationaal softwarebedrijf dat geavanceerde oplossingen levert voor de beveiliging van bedrijfs- en thuisnetwerken tegen internetgerelateerde risico's als virussen, spam, hackers, crimeware, malware en spyware. De door Kaspersky ontwikkelde technologie wordt wereldwijd toegepast in producten en diensten van vooraanstaande IT-securitybedrijven.

Het hoofdkantoor van Kaspersky Lab is gevestigd in Moskou, Rusland. Daarnaast heeft het bedrijf regionale kantoren in de Benelux, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Polen, Roemenië, China, Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten plus een wereldwijd netwerk van ruim vijfhonderd partners.

Voor meer informatie: www.kaspersky.nl of http://www.viruslist.com (alles over internetbeveiliging: alerts, analyses en nieuws, inclusief Kaspersky Virus Scanner).