Ingezonden persbericht
Persbericht
Amsterdam, 13 februari 2009
Tempel zonder Drempel:
Participatie en publieksverbreding in het Concertgebouw
Vandaag presenteert het Concertgebouw het project Tempel zonder Drempel. Het betreft een nieuw programma van het Concertgebouw gericht op participatie en publieksverbreding. In aanvulling op de ruim 800.000 bezoekers die het gebouw elk jaar al ontvangt bij concerten en educatieve programma's, wil het Concertgebouw middels dit programma zoveel mogelijk mensen laten delen in het wonder van live muziek. Het Concertgebouw wil dat bereiken door ouders samen met hun kinderen naar het Concertgebouw te laten komen en hen te laten kennismaken met diverse muziekgenres, samen te zingen of muziek te maken.
Met dit nieuwe initiatief wil het Concertgebouw vooral groepen bereiken voor wie de drempel van het gebouw tot nu toe te hoog was. Het Concertgebouw richt zich hiermee op jongeren, volwassenen met een niet-Nederlandse achtergrond, ouders met jonge kinderen en amateur-musici. Om deze groepen te bereiken zal het Concertgebouw samenwerking zoeken met organisaties op het gebied van naschoolse opvang, buurt- en maatschappelijk werk.
Tempel zonder Drempel heeft een looptijd van vier jaar en bestaat uit vier afzonderlijke deelprojecten die in 2009 zullen starten:
1. Programma voor de allerkleinsten (Doelgroep: ouders met jonge kinderen tot 6 jaar)
Wekelijks komen ouders met hun jonge kind naar een locatie in een van de stadsdelen waar gedurende een uur muzikale activiteiten worden geboden die bijdragen aan de ontwikkeling van het kind. Aantal deelnemers per jaar: 2000.
2. Kleuter Zing Event (Doelgroep: ouders met kleuters)
Programma waarin (bewerkingen van) kinderliedjes worden ingestudeerd door ouders met kinderen. Doel is de ouders te stimuleren tot een actieve rol bij de muzikale opvoeding van hun kind. Uiteindelijk worden de liedjes uitgevoerd in het Concertgebouw. Aantal deelnemers per jaar: 3000 (3 concerten).
3. Open Podium (Doelgroep: volwassenen en kinderen, amateur-musici)
Eén dag per jaar geeft het Concertgebouw zichzelf als podium aan de stad. Zoveel mogelijk muzikale initiatieven in Amsterdam worden die dag samengebracht in het Concertgebouw. In de maanden voorafgaand aan deze dag vinden in de stadsdelen de voorbereidingen plaats, onder meer door het geven van speciale workshops. Een van de onderdelen is een talentenjacht voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar. Op 13 juni 2009 wordt het Concertgebouw Open voor het eerst georganiseerd. Eén dag per jaar, 980 deelnemers en 4000 bezoekers.
4. Sing a long (Doelgroep: volwassenen, amateur-musici)
Bedoeld voor mensen die actief zingen, maar daarmee nog geen vanzelfsprekende concertbezoeker zijn. Deelnemers werken tien weken aan het samen instuderen van repertoire uit de Koorserie van het Concertgebouw. Het samen instuderen en een bezoek aan het Koorserie-concert zal leiden tot een heel nieuwe muzikale beleving. Aantal deelnemers per jaar: 600.
Het Concertgebouw hoopt met dit initiatief bij te dragen aan de maatschappelijke relevantie van muziek.
De start van het project Tempel zonder Drempel is financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van het VSB Fonds, de Vandenbroek Foundation en Het Concertgebouw Fonds.